Nyheter:

Tyske soldater marsjerer på Karl Johan 9. april 1940. Det markerte for mange starten på en fem år lang okkupasjon av Norge.

80 år siden Norge ble okkupert

Norge rakk å fjerne flere tonn med gull før tyskerne fikk tak i det 9. april 1940.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Året er 2010, datoen 9. april og klokken er 15.50. Gunnar Sønsteby, motstandsmannen fra 2. verdenskrig, er tilbake på Karl Johan.

Vi skrur tiden ytterligere 70 år tilbake. På det samme stedet står han og hundrevis av tilskuere og ser på de tyske soldatene som marsjerer på Oslos paradegate.

Et halvt døgn tidligere , klokka 04.21, gir oberst Birger Eriksen ordre om at det skulle skytes med skarpt fra Oscarsborg festning ute i Oslofjorden. Målet var den tyske krysseren Blücher – spydspissen i Adolf Hitlers angrep på Norge.

Krysseren blir hard skadet og synker. Om bord var de styrkene som skulle besette hovedstaden. Nå får konge, regjering og de folkevalgte tid til å rømme til Hamar.

Noen minutter over sju tar de fem første flyene av fra Fornebu.

Gunnar Sønsteby vendte tilbake Karl Johan 9. april 2010 . 70 år tidligere hadde han sett tyske soldater marsjere på Oslos paradegate.

Fjerner norsk gull

I sin Gloster Gladiator skal Per Waaler og de andre prøve å stoppe 70 tyske kampfly. Kort tid senere lander tyske transportfly på Fornebu og Sola. Banksjef Nicolai Rygg i Norges Bank har vært forutseende og sørget for at den siste resten av Norges gullbeholdning er pakket og klar.

I morgentimene ruller 25 lastebiler ut av Norges Bank, på lasteplanene står det stablet 1503 kasser og 39 tønner med gull : Nesten 49 tonn forsvinner foran nesen på okkupanten med kurs for Lillehammer.

Langs hele kysten opp til Narvik legger tyske marinefartøy til kai. Operasjon Weserübung, historiens første integrerte luft, sjø- og landangrep under én kommando er et faktum.

Okkupasjonen blir kunngjort

Om kvelden utroper Vidkun Quisling seg selv, fra NRKs studio i Roald Amundsens gate, som landets nye regjeringssjef og utenriksminister. Nå venter fem år med okkupasjon og undertrykkelse. For tusenvis av motstandsfolk i Norge og utlandet starter en lang og vanskelig kamp for fred.

Powered by Labrador CMS