Nyheter:

Kong Haakon og kronprins Olav under flukten i 1940.

9. april slippes hittil ukjente brev og dagbøker fra 2. verdenskrig

Kong Haakon skrev 20 brev til forsvarsminister Birger Ljungberg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen omtalte vi Birger Ljungberg som forsvarssjef. Han var forsvarsminister. Rettet 4. mars 2021, kl. 12:58.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Private brev fra kong Haakon og dagbøkene til regjeringsmedlemmer i eksil under andre verdenskrig skal 9. april 2021 offentliggjøres av Arkivverket.

De er blant totalt 200.000 dokumenter som blir gjort tilgjengelig på Arkivverkets hjemmesider fredag 9. april, samme dato som da tyskerne invaderte Norge i 1940.

Mange av brevene og sider fra personlige dagbøker er hittil ukjent for offentligheten, skriver NRK.

Eksil-regjeringen i London

Historieinteresserte kan da lese gjennom dagbøkene til blant annet Norges justisminister og forsvarsminister, som reiste i eksil i London da krigen kom. Private brev mellom kong Haakon og regjeringen blir også tilgjengelige.

– Det er all grunn til å ha store forventninger, enten man er historiker, forfatter, journalist, eller en som bare er interessert i krig og okkupasjon, sier historiker Guri Hjeltnes, som leder Holocaust-senteret.

Tilgjengelig og søkbart

Arkivslippet finner sted på nettsiden til Arkivverket og inneholder mange hittil ukjente kilder. Alt dette blir nå tilgjengelig og søkbart.

– Nå kan flere få gleden av å grave i historien. Det synes jeg er kjempepositivt. Folk er interesserte i historie. Folk er interesserte i krig og okkupasjon. Folk har stilt mange spørsmål knytt til eksilregjeringen, sier Hjelseth til NRK.

Det skal fortsatt være mer enn 2000 hyllemeter med dokumenter fra krigstiden som Arkivverket ikke har digitalisert ennå.

Powered by Labrador CMS