Nyheter

PILOT: Norman Edvard Midthun ble første amerikaner til å fly for det norske luftforsvaret under 2. verdenskrig.
PILOT: Norman Edvard Midthun ble første amerikaner til å fly for det norske luftforsvaret under 2. verdenskrig.

Krigshelten Norman Edward Midthun er død

Amerikaneren Norman Edward Midthun var piloten til kronprins Olav etter krigen. Han ble 96 år.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I august markeres slutten på et begivenhetsrikt liv. 14. august stedes nemlig Midthun til hvile. Midthun tilbrakte store deler av sin karriere innenfor luftfarten, men det er kanskje krigsårene som satte dypest spor hos amerikaneren der begge besteforeldrene ble født i Norge.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Da han var 17 år ønsket Midthun å verve seg til den amerikanske marines luftvåpen, men han ble avvist på grunn av alderen.

I stedet falt valget på Det norske luftforsvaret (daværende Marinens og Hærens flyvåpen, journ.anm.) som hadde etablert seg utenfor Toronto i «Little Norway».

Les også: Stridsvogn fra 2. verdenskrig funnet i kjelleren til 84-åring

Til tross for at få forventet at han skulle klare det, blant annet på grunn av at han knapt snakket norsk, ble Midthun den første amerikaneren til å tilegne seg «norske vinger» under 2. verdenskrig, ifølge en nekrolog publisert i Star Tribune.

Les også: Briter hedret norske veteraner fra andre verdenskrig

Da fløy han blant annet rekognoseringsoppdrag samt at han fraktet sabotører til kysten av Norge under okkupasjonen. Da krigen var over ble han utvalgt til å være daværende kronprins Olavs pilot under et etterkrigsoppdrag, blant annet for å vurdere skadene som var påført Norge i løpet av krigen.

Powered by Labrador CMS