Nyheter:

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen under fremleggelsen av forslag til ny lov for Etterretningstjenesten. Bindersen var med.

Derfor går forsvarsministeren med binders i jakkekragen

Frigjørings- og veterandagen vil i år bestå av en minimumsmarkering, men flere har satt en binders i jakkekragen for å minnes krigen.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Nå når vi ikke får feiret 8. mai som vi ville, tenker jeg at en måte å vise at vi husker den innsatsen de gjorde, er hvis vi går med binders, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

75 år med fred

8. mai er det 75 år siden freden kom til Norge etter fem år med krig. Den datoen i 1945 er knyttet til den tyske kapitulasjonen, selv om frigjøringen i kongelig resolusjon samme formelt ble satt til klokken 00.01 9. mai 1945, ifølge Store norske leksikon. Siden 2011 har veteranene også blitt hedret denne datoen. Vanligvis er det flere arrangementer landet over, med kransenedleggelse og markeringer.

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på tips@fofo.no.

På grunn av den verdensomspennende koronapandemien og restriksjonene som er innført for å begrense ytterligere spredning, vil det i år – på 75-årsdagen – bli en minimumsmarkering.

Trass begrensningene på forsamlinger, markeres årsdagen i disse dager. Flere, blant dem forsvarsministeren, har siden 9. april gått med en binders på jakkekragen.

– I år er det 80 år siden krigen brøt ut. 75 år siden vi fikk friheten tilbake. Dette vil vi markere. Ved å finne frem bindersen, og igjen sette den i jakka ønsker vi å vise takknemlighet for friheten vi fikk, og friheten vi har, skriver Forsvarsdepartementet til Forsvarets forum.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen med en binders i kragen og en ekstra i lommen.

Symbol for samhold

Bindersen var ett av flere symboler for motstandskampen under krigen. Den er designet for å holde papir sammen og ble et uttrykk for norsk samhold. Andre kjente symboler er den røde nisseluen og en kam i jakkelommen, for at «vi greier oss selv».

– Forsvarsministeren har satt en binders på jakka som et symbol for vår takknemlighet ovenfor dem som tok belastningen den gangen. For at vi, i dag, kan leve i et fritt land, skriver departementet, og legger til:

– De siste veteranene fra andre verdenskrig er i ferd med å gå ut av tiden, og vi hadde planlagt å hedre disse på 8. mai sammen med tidsvitner fra krigen. Slik kan det dessverre ikke bli i år på grunn av koronaviruset.

Statsråden sier at det er første gang har bruker bindersen på den måten.

– Så den har jeg kledd på meg og blir mer og mer glad i den hver morgen jeg putter den på tøyet, og stolt over at vi samtidig som vi har det vanskelig, kan huske å si takk for friheten, sier han.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Digital binders på Facebook og Snapchat

Forsvaret har i anledning markeringen lansert et filter Facebook-brukere kan legge på profilbildet sitt. Den digitale bindersen vil også bli å finne på Snapchat.

Bindersen er ett element i Forsvarets markering av 75-årsjubileet for frigjøringen, forklarer Renate Gjerald i Forsvarets mediesenter.

– Gjennom denne kommunikasjonen ønsker vi å synliggjøre 75-årsjubileet for frigjøringen for hele befolkningen. Kommunikasjonen skal fortelle om nasjonens innsats under krigen, og få frem historier som vi kanskje ikke har hørt før, skriver hun i en e-post til Forsvarets forum, og legger til:

Det inkluderer også historier fra menneskene som ikke gikk i uniform, de «sivile heltene». Vi ønsker å synliggjøre, skape stolthet over og takke alle som har bidratt, og som bidrar i dag.

Powered by Labrador CMS