Kultur:

Malcolm Munthe vervet mange agenter til oppdrag i Norge under 2. verdenskrig.

Churchills agent jaktet norske sabotører fra ambassadens baderom

– Malcolm Munthe kunne vært skrevet inn i en spionroman, sier forfatter Anders Johansson.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Før Malcolm Munthe rekrutterte og sjonglerte med norske sabotører, spioner og kurerer fra basen i Stockholm, hadde han gjemt to pass i sitt medbrakte trekkspill. Tidlig søndag 19. mai i 1940 kom 30-åringen seg over Iddefjorden og inn i Sverige, og det var der ett av passene vakte mistanke.

Driftig eventyrer

Malcolm Munthe var en av flere britiske agenter som smuglet våpen under vinterkrigen.

På det ustoppelige samlebåndet med bøker om 2. verdenskrig er det nylig kommet en biografi som ikke bare børster støvet av en eventyrer. Anders Johanssons tålmodige arkivjakt har også gitt nytt materiale om viktige og dramatiske hendelser i Norge.

– Munthe drev den norske motstanden i en radikal retning. Det gjorde han på oppdrag av Special Operations Executive (SOE), og dermed indirekte på oppdrag fra statsminister Winston Churchill. Munthe ville radikalisere Hjemmefronten og Milorg. Han presset på for at de skulle bli mer aktive mye tidligere enn de ble det, sier Johansson til Forsvarets forum.

Munthe var en av flere britiske agenter som først hadde i oppdrag å smugle våpen gjennom Norge og Sverige til Finland under vinterkrigen. Da vinterkrigen var slutt, ble de omdirigert til Norge. Planen var at britiske agenter langs den norske vestkysten skulle ta i mot Royal Navy, men tyskerne kom britene i forkjøpet.

9. april 1940 var Munthe i Stavanger. Derfra flyktet han via Bergen til Oslo og Halden. Halvannen måned etter invasjonen av Norge passerte Munthe grensen til Sverige ved Svinesund.

Glemt norsk krigshelt blir film: Liv Grannes var britisk agent i Nordland og høyt dekorert norsk krigshelt.

For tidlig ute

Malcolm Munthe var svensk-britisk og sønn av legen til den svenske kongefamilien.

Anders Johansson har 35 års fartstid som journalist i den svenske avisen Dagens Nyheter, og har skrevet flere bøker om 2. verdenskrig. I høst kom «Mysteriet Malcolm Munthe» med undertittelen «Churchills agent i Norden» på det svenske forlaget Lind & co. Vi møtes utenfor Strängnäs domkirke, hvor flere norske anti-NS-prester ble ordinert under krigen.

– Malcolm Munthe var rett agent på rett plass, men til feil tidspunkt. Rett agent med sin bakgrunn; han kunne svensk, litt norsk og kjente til Skandinavia. Han var på rett plass i Norge og Sverige etter å ha vært i Finland. Men han var her på feil tidspunkt, fordi han var forut for sin tid, sier Johansson.

Svensk-britiske Munthe var sønn av Axel Munthe, forfatter og den svenske kongefamiliens legendariske lege. Junior skrev selv noe som i dag ville blitt kalt virkelighetslitteratur. Johansson beskriver en gåtefull personlighet kamuflert under mysterier og utrolige fortellinger.

– Jeg hadde samme fordommer om ham som historikere, forfattere og alle andre som har hørt om ham. Munthe skulle være en mytoman, som blandet sammen fakta og fantasi, og ikke fikk utrettet så mye. Det bildet har jeg korrigert til hans fordel, sier Johansson, som har tettet kunnskapshull ved å lese hundretalls hemmelige dokumenter.

– Der kommer det fram et helt annet bilde.

Her hadde de britiske myndighetene sitt hovedkvarter under 2. verdenskrig. I dag er dette ambassaden til Saudi-Arabia.

Kontoret på badet

Langs idylliske Djurgårdsbrunnsviken midt i Stockholm ligger det som kalles Diplomatstaden. Den pampete herskapsvillaen i Nobelgatan 17 ligger et par-tre steinkast, avhengig av hvor langt du kaster, fra Norges ambassade.

Bygningen tilhører i dag Saudi-Arabias ambassade, men ser litt forlatt ut. Under krigen var villaen britenes livlige legasjon i den svenske hovedstaden. Britiske myndigheter leide huset av et dødsbo etter en rik skogbruksbaron. I Churchills hovedrepresentasjon i Stockholm hadde Munthe sitt SOE-kontor i 14 måneder fra sommeren 1940.

– Der fikk han et baderom, hvor han tok i mot sine kontakter som kom på besøk fra Norge og ville ha våpen.

Churchills agent hadde kontor på et bad?

– Ja, det var et baderom. Man skulle ha plass til mange mennesker. Personalet vokste så mye at legasjonen fikk utnytte alle rom.

Anders Johansson har skrevet boka «Mysteriet Malcolm Munthe».

Kongen, Linge og Rinnan

En av Munthes allierte i Norge var Johan Rognes, som var med på å planlegge striden ved Midtskogen.

– Det reddet det norske kongeriket da tyskerne jaget kong Haakon under flukten nordover. Rognes bidro til at tyskerne ble stanset i forfølgelsen av den norske statsledelsen ved Hamar og Elverum, og han var en alliert av Munthe internt i Hjemmefronten. Flere av dem Munthe jobbet med, ble senere rekruttert som Linge-karer, sier Johansson.

Han synes det er vanskelig å si nøyaktig hvor mange agenter Munthe hadde i Norge, men viser til at flere av dem var pionerer blant sabotørene.

– Det er noe av det nye og viktige denne arkivjakten har bidratt til rundt norsk krigshistorie.

– En av Munthes fremste norske agenter var Johnny Pevik i Trondheim. Han ble senere tatt i det mislykkede forsøket på likvidere Henry Rinnan. Pevik ble tatt til fange og torturert stygt – uten å si noe. Til slutt ble han hengt i Trondheim, forteller den engasjerte svenske forfatteren.

Illegal presse var et viktig våpen under 2. verdenskrig - men kampen om sannheten pågår fortsatt

Fra Stockholm til London

Den uberegnelige Munthe ble selv mer eller mindre kastet ut av Stockholm. Både det svenske sikkerhetspolitiet Säpo og Utenriksdepartementet ønsket ham ut av landet.

– Hans aktiviteter var ikke alltid diplomatiske. Han var formelt assisterende militærattaché, og som diplomat får man ikke sysle med å sende i vei sabotører og planlegge sabotasje. Dette var under en periode hvor Sverige var hardt presset av Nazi-Tyskland.

-Han gjorde mange feil, men lærte etterhvert. Via den britiske honorærkonsulen i Bergen hadde han skaffet seg et pass. Som «studenten Axel Axelsson». Det var unødvendig, fordi han hadde et gyldig britisk pass. Men han var åpenbart stolt av det falske passet, for han viftet med det i tide og utide. Dét gjorde Säpo mistenksom.

Dette var Malcolm Munthes falske pass.

– Og med rette?

– Ja, det kan man si. Han snakket om hemmeligheter via telefon, og møtte agenter på utrygge plasser. Han skapte store problemer for enkelte personer

- Men et års tid etter at Munthe ble forflyttet, ble sitasjonen en annen. Svenske myndigheter så etterhvert mer mellom fingrene med det han hadde syslet med. Mange svenske privatpersoner langs grensen, tollere og rettsmyndigheter, hjalp til. Munthe var forut for sin tid. Han satte pionerer i den norske motstandsbevegelsen i arbeide og var en inspirasjon for dem.

Kamuflerte egen rolle

Etter Stockholm jobbet Munthe halvannet år ved SOEs hovedkvarter i London. Derfra dirigerte han organisasjonens agenter i Norge.

– Munthe samarbeidet direkte med blant andre motstandsprofilen Leif Tronstad under forberedelsene til Vemork-aksjonen. Han var minst like viktig for Norge i London som i Stockholm, mener Johansson.

Munthe underkommuniserte trolig hva han gjorde under krigen. Han vervet mange agenter for SOE. I sin egen bok «Sweet is war», som er oversatt til norsk, omtaler han imidlertid kun de som falt.

– De agentene han vervet og som overlevde nevner han ikke, blant annet flere viktige norske motstandsmenn. Det inkluderer heltene fra Telemark, som han vervet i Stockholm så tidlig som i 1940 og 1941.

Viktig før Vemork-aksjonen

– Hvor sentral var Munthe i for eksempel vervingen av sabotører til tungtvannsaksjonen på Vemork?

– Han var aktiv i arbeidet med en fortropp til den store gruppen i «Operasjon Gunnerside». Fortroppen la forholdene til rette ved Rjukan. Det bekreftes i en hemmelig rapport av Claus Helberg, som kom til Stockholm første gang ved juletider i 1940.

Helberg tilhørte fortroppen «Grouse» som rekognoserte for «Gunnerside».

– Munthe-kontakten Helberg var flere ganger ved Vemork og studerte blant annet forutsetningene for sabotasje, geografien i området og de tyske vaktmannskapene. Dessuten la Munthe opp retrett-rutene til Sverige for sabotørene som utførte aksjonen, sier Anders Johansson.

Powered by Labrador CMS