Nyheter

FUNNET: Kartet viser havnebyene Rabaul og Port Moresby på Ny-Guinea og det omtrentlige stedet der vraket ble funnet.

Vrak fra andre verdenskrig funnet ved Filippinene – norske og australske fanger var om bord

Det var 33 norske og nesten tusen australske fanger om bord på skipet Montevideo Maru, som ble senket i 1942 og nå er funnet utenfor Filippinene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Både NRK og BBC skriver om de norske sjøfolkene som befant seg på det japanske transportskipet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nordmennene hadde vært mannskap på skipet M/S Herstein, som ble bombet av japanerne i 1942. Sjøfolkene ble tatt til fange av japanerne og plassert på Montevideo Maru, som ble torpedert av en amerikansk ubåt senere samme år.

Om bord var det også nesten tusen australske fanger og sivile fra en rekke andre land. Mannskapet på ubåten skal ikke ha visst at det var fanger på skipet.

4.000 meters dyp

Lørdag kunngjorde en gruppe maritime arkeologer, Silentworld Foundation, at skipsvraket er lokalisert på mer enn 4.000 meters dyp utenfor Filippinene.

– Omsider er hvilestedet til de tapte sjelene fra Montevideo Maru blitt funnet, sier Australias statsminister Anthony Albanese i en uttalelse.

JAPANSK SKIP: Det japanske transportskipet Montevideo Maru, som ble senket i 1942. 33 nordmenn og nesten tusen australiere var om bord.

Senkingen av Montevideo Maru anses som den verste sjøfartskatastrofen som noen gang har rammet Australia. Letingen etter skipet har skjedd med støtte fra landets forsvarsdepartement.

Et ubemannet undervannsfartøy med sonar er blitt brukt i søket, som har pågått i flere måneder.

Vraket skal ikke hentes opp, og planen er å la det ligge i fred på havbunnen av hensyn til ofrenes familier.

Krigsfanger

Av de nesten tusen australierne som var om bord på det japanske skipet, var minst 850 krigsfanger.

På skipet var det også rundt 20 japanske vakter og besetningsmedlemmer og sivile fra en lang rekke andre land.

Til sammen var det om lag 1080 mennesker fra 14 land om bord, ifølge Silentworld Foundation.

– I dag minnes vi soldatenes innsats og tapet av alle dem som var om bord, inkludert de 20 japanske vaktene og besetningsmedlemmene, de norske sjøfolkene og de flere hundre sivile fra mange nasjoner, sier Australias forsvarssjef Simon Stuart.

Rømte gjennom jungel

Det norske skipet M/S Herstein ble bombet av japanske fly da det lå ved kai i Rabaul i det som i dag er Ny-Guinea, ifølge NRK.

Den svenske styrmannen omkom, og seks mann ble såret. Hele det resterende mannskapet, med unntak av kaptein Godtfred Gundersen, ble tatt til fange av japanske styrker.

Gundersen kom seg unna og vandret sammen med en gruppe australiere i flere måneder gjennom jungelen. Halvparten skal ha dødd av sykdom og sult, men den norske kapteinen overlevde.

Resten av nordmennene ble plassert på Montevideo Maru, som ble torpedert om lag et halvt år senere.

Powered by Labrador CMS