Den kanskje viktigste saken for Veteranforbundet SIOPS (Skadde i internasjonale operasjoner) de kommende månedene blir å bidra i en arbeidsgruppe som skal se på dagens erstatnings- og kompensasjonsordning for veteraner. Arbeidet er i regi av Forsvarsdepartementet.
– Det legges opp til en bred gjennomgang av ordningen. Og da skal vi som veteranforbund
si vår mening, men også forsøke å bidra til at ordningen blir enda mer forutsigbar og bedre. Når politikerne vedtar å sende unge soldater
ut i krig og konflikt, må de også sørge for gode erstatningsordninger når det går galt for noen, sier den nye generalsekretæren i SIOPS, Øystein K. Wemberg.
Han er også opptatt av de unge veteranene.
– De har opplevd mye, men er bedre selektert, trent, forberedt og fulgt opp enn for eksempel hva våre Libanon-veteraner var, men psykiske utfordringer er fortsatt et viktig tema, sier Wemberg.
Når politikerne vedtar å sende unge soldater
ut i krig og konflikt, må de også sørge for gode erstatningsordninger når det går galt for noen
Rett fra Ingstad-håndtering
2. januar startet Wemberg i jobben etter en kort juleferie og en hektisk høst for Sjøforsvaret der mye av den siste arbeidstiden som stabssjef i Sjøforsvaret gikk med til å håndtere at fregatten KNM Helge Ingstad kolliderte og senere sank.
– Heldigvis mistet vi ingen, sier den nå pensjonerte flaggkommandøren (57).
Han skal lede et veteranforbund der hovedmålet er å jobbe for bedre vilkår, støtteordninger og økt aksept for fysisk og psykisk skadde krigsveteraner. I tillegg driver de mange forskjellige mestringsaktiviteter og hjelper veteraner med små og store problemer gjennom sitt nettverk av kontakter rundt om i landet.
– Jeg har bare litt bakgrunn fra en internasjonal operasjon. Men jeg var ikke i en krigssone da jeg tjenestegjorde i Standing Naval Force Atlantic for Nato. Jeg har med andre ord ingen tilsvarende krigserfaring som mange av våre medlemmer har, forteller Wemberg.
Jeg ønsker å bidra til at SIOPS videreutvikler seg til en enda mer troverdig veteranorganisasjon for fysisk og psykisk skadde
Pusser opp
Nå står han i de kommende lokalene til Veteranforbundet SIOPS.
– Her skal administrasjonen være, her skal vi ha stillerom, det blir kjøkken her og en foredragssal. Så skal vi ha lager og litt annet, sier Wemberg. Han tar Forsvarets forum med på
en rundtur mens oppussingen denne dagen foretas av to veteraner, Morten Berg og Arnstein Forodden.
Etter Forsvaret har den pensjonerte flaggkommandøren fått jobb i Kongens gate med utsikt til Sjøfartsbygningen.
– Ja, er det ikke flott? Det kommer til å bli kjempefint her, sier Wemberg. Åpningen skjer 12. mars. I mellomtiden har de midlertidige lokaler på Helsfyr, men flytter likevel inn litt om litt i de nye lokalene.
– Det blir mye mer sentralt, nærme til både departementene, Forsvaret og Stortinget.
– Så du skal drive utstrakt lobbyvirksomhet?
– Jeg må nok lære meg det, ja, sier Wemberg og gliser, før han understreker:
– Jeg ønsker å bidra til at SIOPS videreutvikler seg til en enda mer troverdig veteranorganisasjon for fysisk og psykisk skadde. Det skal jeg gjøre ved å jobbe for rettighetene deres, vilkårene de har i dagens samfunn, og jeg vil jobbe for å øke anerkjennelsen og respekten. Damå man møte mennesker og skape nettverk. Jeg vil også videreutvikle likemannsordningen og bærebjelken i organisasjonen, våre lokale kontakter og frivillige rundt om i landet som selv er skadet, og som hjelper andre.
Å være veteran er en hedersbetegnelse
– Forsvaret ønsker å friskmelde veteranbegrepet. Hva tenker du om det?
– Å være veteran er en hedersbetegnelse. Og ja, de fleste veteraner er friske. Men det finnes en del veteraner som har utfordringer, og som sliter mye med ettervirkningene av det de har vært med på. Selvsagt er det viktig å jobbe for deres rettigheter, understreker Wemberg.
Under «grand opening» 12. mars planlegges det med prominente gjester – uten at de har fått det bekreftet fra alle ennå.