Norsk veteran fant familie på minnetavle i Normandie

Lasse Brennvall fant navnet på sin mors onkel på tavle over falne nordmenn i 2. verdenskrig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har visst at onkelen til min mor, Brynjar Hammer, deltok under 2. verdenskrig og at han ble skutt og drept ved Arnhem 29. september 1944. Han var løytnant og med i et hjulgående panserkjøretøy. Men, jeg visste ikke at han hadde fått navnet sitt på en tavle over norske falne her i Normandie, sier Brennvall.

Veteraner på MC-tur

Det er første gang han er i Normandie. Han gjør turen på motorsykkel, sammen med 17 andre norske veteraner fra nyere krigshistorie, eksempelvis Libanon, Bosnia og Kosovo. Selv var han i Libanon i 1987 og i 1991, før han deltok i Bosnia-operasjonene i flere kontingenter mellom 1993 og 1996.

Lasse Brennvall fant navnet på sin mors onkel på tavle over falne nordmenn i 2. verdenskrig.



Leste opp de dødes navn

Da de 18 veteranene avholdt minnestund ved det norske minnestedet, ble det et følelsesmessig sterkt øyeblikk for Brennvall.

Lasse Brennvall fant sin mors onkel på oversikten over norske falne i Normandie.

Reiseleder Svein-Erik Malmø-Moen leste opp samtlige navn på plaketten, som nå har fått plass ved minnestedet i et veikryss i den franske kommunen Villons-les-Buissons. Deretter var det ett minutts stillhet før et lite norsk flagg ble satt opp.

– Jeg synes det var utrolig flott at vi hadde en slik markering her, sier Brennvall til Forsvarets forum.

Vi er ikke her for å se Donald Trump eller Emmanuel Macron

De 18 veteranene markerer at det er 75 år siden D-dagen ved å kjøre på krigshistorisk MC-tur fra Norge til Normandie. De er innom flere kjente steder langs kysten mot Den engelske kanal.

Veteranene skal bruke nesten to uker på motorsykkelsetet. Bare en kvinne er med på turen, som medfølger. Gruppa har ikke tenkt å være til stede på de mest folkerike stedene under selve D-dagen. Da vil Normandie-kysten være nesten klinisk stengt for trafikk når 2. verdenskrig-veteraner, presidenter, statsministre og andre skal markere landgangen.

– Vi er ikke her for å se Donald Trump eller Emmanuel Macron. Vi er her primært for å se de historiske stedene og for å hedre de som ga alt i kampen for frihet, sier Svein-Erik Malmø-Moen i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO).

Det er først når man er i Normandie, man ser hvor stort det var under D-dagen

Mye historie på noen dager

– På D-dagen er vi i Reims, der den tyske kapitulasjonen ble underskrevet 7. mai 1945, forteller Malmø-Moen. Han er reiseleder og dessuten et leksikon i krigshistorie for gruppa.

– Lurer vi på noe, ja da spør vi ham, sier veteranene i kor.

– Det går vel en del penger på turen?

– Det gjør det vel på alle ferier. Denne turen inneholder jo også historie som er viktig for oss veteraner, sier de.

– Det er først når man er i Normandie, man ser hvor stort det var under D-dagen og dagene etter, sier en av veteranene Terje Haaverstad.

– Jeg spurte om vi fikk rabatt som veteraner på et krigsmuseum. Da de skjønte at vi var veteraner på tur, fikk vi gratis adgang hele gjengen, sier Kjell Færestrand.

Da de skjønte at vi var veteraner på tur, fikk vi gratis adgang hele gjengen 

 Ståle Rustadstuen er veteran fra Libanon og er aktiv i NVIOs avdeling Gjøvik/Toten. Han har aldri tidligere vært i byene og ved minnestedene langs Normandie-kysten.

– Det har så langt vært utrolig flott og det er en fin tur med en fin gjeng, sier Rustadstuen. 

Lasse Brennvall fant sin mors onkel på oversikten over norske falne i Normandie.

Også i Hermanville-sur-Mer, byen der ankeret etter jageren ligger, gjennomførte MC-veteranene en minnestund.

Stedet skal ha en norsk nasjonal markering 7. juni. Også i Villons-les-Buissons og i Osmanville vil det være norske nasjonale markeringer på selve D-dagen, før et offisielt følge deltar på en internasjonal markering på Juno Beach. Til stede vil både forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen være, foruten en norsk veteran, 97 år gamle Trygve Hansen.
Les mer Trygve Hansen her

Dagen etter er det norsk markering på Hermanville-sur-Mer, der minnestedet med ankeret etter Svenner vil få på plass en ny minneplakett.


«Overfalt» av kinesere

Motorsykkel-veteranene vil fortsette ferden videre, men selv om de ikke er en del av et offisielt opplegg under D-dags-markeringene, vekker de likevel oppsikt i et Normandie som oversvømmes av historiske kjøretøy, gjenlevende veteraner og turister i tusentall. For eksempel da kortesjen med de 18 motorsyklene ble overfalt av en buss med kinesere som forlangte å få ta bilder med gruppa, og spesielt med Malmø-Moen selv, som strekker seg imponerende høyt mot himmelen…

– Ved å kjøre motorsykkel opplever vi området helt annerledes enn gjennom et bussvindu eller i en bil. Vi får med oss mye, mange hilser på oss og dessuten kjenner vi det godt når noen bruker landbruksparfymen.

– Landbruksparfymen…?

– Ja, bøndene sprer jo på jordene her nede også, sier veteranene og ler.



Powered by Labrador CMS