Nyheter

FREMSTILT FOR FENGSLING: Mannen ble fremstilt for fengsling tirsdag, i Nord-Troms og Senja tingrett.
FREMSTILT FOR FENGSLING: Mannen ble fremstilt for fengsling tirsdag, i Nord-Troms og Senja tingrett.

Utenlandsk statsborger pågrepet i Tromsø – mistenkt for å være russisk spion

En brasiliansk statsborger er arrestert i Tromsø. Mannen er mistenkt for å drive spionasje for Russland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag formiddag ble en brasiliansk statsborger arrestert på vei til jobb på Universitetet i Tromsø.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

NRK omtalte saken først, og skriver at PST mistenker at han er en russer som jobber for en av de russiske etterretningstjenestene, og er i landet under falskt navn og identitet.

Besluttet internert i fire uker

Politiadvokat Vegard Hermann Tobiassen i Troms politidistrikt opplyser til Forsvarets forum om at det var et fengslingsmøte i dag klokken 09.00 på tinghuset i Tromsø.

– Troms politidistrikt har pågrepet en utenlandsk statsborger, og er fremstilt for internering i Nord-Troms og Senja tingrett i dag. Mannen blir bistått av advokat Thomas Hansen som er hans prosessfullmektig, sier Tobiassen til Forsvarets forum.

– Hva er årsaken til at han er arrestert?

– Han er pågrepet i en utlendingssak med tanke på utvisning fra Norge.

Tobiassen sier at mannen er besluttet internert i fire uker.

Ble varslet om 20. oktober

I kjennelsen, som Forsvarets forum har tilgang på, står det at Justis- og beredskapsdepartementet varslet om mannen 20. oktober i år. Der fremkommer det at departementet «finner at utlendingen utgjør en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser».

Videre står det i kjennelsen:

«Departementets vurdering er basert på opplysninger om at utlendingen er i Norge på oppdrag for russiske myndigheter og at han kan være russisk borger med uriktige brasilianske identitetspapirer. Det er ikke senere fremkommet noe som tilsier at departementets vurdering ikke er riktig. Tvert imot underbygges denne av tiltaltes opptreden i retten, og retten legger departementets vurdering til grunn.»

Advokat: – Kjenner seg ikke igjen i anklagene

Forsvarets forum har snakket med Thomas Hansen i Codex Advokat Tromsø AS. Han bistår den internerte mannen i saken.

– Han kjenner seg ikke igjen i de anklagene som fremsatt mot ham. Han bestrider å være en russisk spion, slik det fremstilles i øvrige media i dag, og derfor begjærte han seg løslatt, sier Hansen.

Hansen sier at de registrerte at politiet fikk medhold i interneringsbegjæringen, og ikke har fått snakket med ham etter at kjennelsen kom. Hansen regner med å snakke med sin klient i løpet av ettermiddagen.

Advokaten understreker at dette ikke er en straffesak.

Unndragelsesfare

– Han er ikke siktet for noe. Det er en sak etter et forvaltningsspor, hvor han har blitt presentert et forhåndsvarsel om utvisning og så har han 14 dager på å imøtegå det. Så vil det fattes et vedtak, og ut i fra de mistankene som PST har fremsatt er det ikke overraskende om det kommer et utvisningsvedtak.

Mannen er fengslet på bakgrunn av unndragelsesfare.

– Når det gjelder bakgrunnen for saken om at han skal være en russisk spion så vet vi svært lite konkret. Utover forhåndsvarselet vet vi ingenting om hva som danner grunnlaget for anklagene.

– Hvordan tar han det?

– Han er naturlig nok fortvilet over dette. Han er her i et helt annet formål, og sånn sett, når du blir pågrepet på åpen gate og helt overraskende, sier det seg selv at hele saken fremstår som en stor belastning. Det er selvfølgelig sjokkerende for ham.

– Representerer en trussel

– Vi har bedt om at en brasiliansk forsker ved Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet blir utvist fra Norge fordi vi mener han representerer en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser, sier assisterende PST-sjef Hedvig Moe til NRK.

Administrasjonsdirektør ved UiT, Jørgen Fossland, bekrefter til Forsvarets forum at mannen har hatt tilknytning til universitetet som gjesteforsker i ett års tid.

– Han har ikke vært tilsatt som ansatt hos oss, men hatt stilling som gjesteforsker. Når det gjelder etterforskning av saken er det PST som må svare på det.

Mannen skal ha forsket på nordområdene og hybride trusler.

Powered by Labrador CMS