Nyheter:
USAs utenriksminister Mike Pompeo
Foto: Pablo Martinez Monsivais
Pompeo gikk hardt ut mot Tyrkia
Tyrkia skal ha fått hard medfart for blant annet rollen i konflikten mellom Armenia og Aserbajdsjan, ifølge kilder.
En offisiell amerikansk talsmann ville verken bekrefte eller avkrefte noe som helst av hva Pompeo sa under videokonferansen tirsdag. Men godt informerte, ikke navngitte kilder sier til nyhetsbyrået AFP at meningsutvekslingen mellom de to landene var opphetet.
Tyrkia har den siste tiden pådratt seg kritikk for sin oppførsel i tvisten med Nato-partner Hellas om hvor territorialgrensen går i Middelhavet. Regjeringen i Ankara har også fått motbør for sin støtte til Aserbajdsjan i krigen med Armenia.
Les også: Stoltenberg: Tyrkia hindrer Libya-samarbeid mellom Nato og EU
Frykt for at krisen skal trappes opp
Mange NATO- og EU-land, med unntak av Frankrike, har vært forsiktige i sin kritikk av Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan av frykt for at krisen skal trappes opp. Men Pompeo brant angivelig ikke inne med noe i ordskiftet med utenriksminister Mevlut Cavusoglu.
Sentrale aktører på møtet sier at Pompeo beskyldte Tyrkia for å spille på Russlands side ved å kjøpe avanserte S-400-raketter, til tross for sterk motstand fra Nato. Han ba også Tyrkia om å oppføre seg mer som en alliert og ikke undergrave forsøk på å opptre samlet.
– Pompeos innlegg var ganske kort, men desto mer klart, sier en deltaker til AFP. Han vil ikke stå fram ved navn, da det ikke er i tråd med takt og tone å avsløre hva som blir sagt under et lukket møte.
Amerikansk UDs versjon av hva som skjedde, nevner ikke Tyrkia, men Pompeo har ved flere anledninger i det siste vært kritisk til mye av det Erdogan foretar seg.
Les også: Tyrkia vil sende soldater til «fredsbevarende senter» i Aserbajdsjan
Tyrkia fortsetter å hindre Nato
Tidligere har Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sagt at Tyrkia fortsetter å hindre Nato i å samarbeide med EU om å hindre våpensalg til Libya.
I flere EU-land mistenkes det at Tyrkia er negativ til samarbeid fordi landet selv angivelig har stått bak våpensalg til den FN-støttede regjeringen i Libya, skriver nyhetsbyrået DP.