Nyheter:

En amerikanske soldat leser en valgseddel i Camp Arifjan, Kuwait.

Flere hundre tusen militære har stemt via post - de kan avgjøre valget

I flere vippestater gjenstår tellingen av stemmesedler fra amerikanske soldater i utlandet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag formiddag er det enda ikke klart hvem som blir USAs 46. president. Men i flere viktige vippestater er det uhyre jevnt.

NTB meldte at Donald Trump ledet i Georgia med 1805 stemmer torsdag kveld. Da gjensto det rundt 14 000 stemmer, i tillegg til poststemmer fra soldater. Like før klokken 12 fredag var det Biden som var i føringen med en knapp ledelse.

Situasjonen er den samme i flere andre stater, som Arizona, Nevada, North Carolina og Pennsylvania. Derfor kan poststemmene fra amerikanske soldater bli avgjørende hvis resultatet blir svært jevnt.

Under forrige presidentvalget var det over 252 000 soldater som sendte sine stemmesedler via posten. Dette tallet er antatt å bli enda høyere i årets valg. I 29 stater teller stemmer fra soldater i utlandet også flere dager etter valgdagen.

– Vi vet ikke nøyaktig antall utestående stemmesedler, men tidligere valg har vist viktigheten av å telle disse stemmene, sier Jack Noland, forskningssjef i «Count Every Hero», en organisasjon som jobber for å sikre at militære stemmesedler telles.

– Det sier seg selv at hvis løpet blir spesielt jevnt, kan disse stemmesedlene være viktige, sier Noland.

Amerikanske soldater i Norge

En av vippestatene er North Carolina som huser den største militærbasen for US Marine Corps på østkysten. Under presidentvalget i USA 2016 var det 6317 soldater stasjonert i utlandet som stemte under valget.

I årets valg er det svært små marginer som skiller Donald Trump og Joe Biden. Militære stemmesedler kan derfor få en stor betydning i om staten vipper i republikansk eller demokratisk retning.

Nylig reiste 350 US Marines til Norge for en kortere treningsperiode. Soldatene fra «3rd Battalion, 6th Marine Regiment» har sin hjemmebase i North Carolina.

Forsvarets forum har vært i kontakt med major Adrian Rankine-Galloway, som er talsmann for US Marines i Eurpa og Afrika. Han opplyser at de ikke registrerer hvor mange av soldatene som har stemt ved valget.

– Stemmesedler for militært personell sendes via post til delstatene hvor soldatene er registrert som velgere, sier Rankine-Galloway.

Les mer: USA gjennomførte cyberoperasjoner mot Iran for å sikre valget

Amerikanske soldater i Kuwait får utdelt informasjon om hvordan de skal registrere seg som velgere i forbindelse med presidentvalget.

Kan ta flere dager å telle stemmene

En av delstatene det er knyttet størst spenning til er Pennsylvania. Med sine 20 valgmenn er dette den viktigste av de gjenstående statene. I 2016 stemte 7788 medlemmer av militæret med post i Pennsylvania, ifølge US Election Assistance Commission.

Men det kan ta lang tid å få telt alle stemmene som kommer inn fra soldatene i utlandet.

– Jeg vil bare minne alle om at militære og utenlandske stemmesedler ikke kommer før en uke etter valgdagen, sa Kathy Boockvar som representerer Pennsylvania på en pressekonferanse tidligere denne uken.

– Vi ønsker å forsikre oss om at hver mann og kvinne som tjener vårt land får sin stemme talt.

Les også: Fare for voldelige opptøyer i USA, mye avhenger av hva Trump gjør

Under valget i 2016 stemte over 250 000 amerikanske soldater via post. Her er US Marines på vinterøvelse i Norge.

Færre soldater støtter Trump

I august viste en undersøkelse en nedgang i støtten til Trump blant aktivt tjenestegjørende.

Av de 1018 soldatene som deltok hadde 49,9 % et «ugunstig» syn på presidenten, sammenlignet med rundt 38 % som hadde et gunstig syn," rapporterte Military Times.

Blant offiserer var det 59,1% prosent som hadde et «ugunstig» syn på Trump og 35,1 som hadde et «gunstig syn».

Fikk du med deg denne: Trump skal ha omtalt falne soldater som «tapere»

Don Inbody er pensjonert marineoffiser og har undervist ved Texas State University. I 2016 gav han ut boka «The Soldier Vote: War Politics and Ballot in America.».

Han mener at stemmene fra amerikanske soldater sannsynligvis er ganske jevnt fordelt mellom Trump og Biden. Disse stemmene telles gjerne til slutt.

– Vi vet fra tidligere at jevne valg kan avgjøres av stemmeseddlene som kommer sist. Noen få stemmer her og noen stemmer der, til sammen vil de utgjøre en forskjell, spesielt i et tett løp, sier Inbody.

Powered by Labrador CMS