Nyheter:

STØTTER TRUMP: Proud Boys demonstrerer utenfor Ohio Statehouse i Columbus, Ohio, 6. januar.
STØTTER TRUMP: Proud Boys demonstrerer utenfor Ohio Statehouse i Columbus, Ohio, 6. januar.

Dette er militsene USA frykter

Amerikanske myndigheter forbereder seg på angrep fra høyreekstreme under innsettelsen av Joe Biden. Mange av de militante gruppene har medlemmer fra politiet og forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Da den amerikanske kongressen ble stormet av Trump-supportere 6. januar 2021, hadde mange av demonstrantene som deltok tilknytning til høyreekstreme grupper, blant annet Proud Boys.

USA har sett fremveksten av flere bvegelser og organisasjoner på ytre høyre de siste årene. Mange av dem støtter Donald Trump, mens andre er generelt motstandere av sentrale myndigheter, og har et mer libertariansk eller anarkistisk tilsnitt. De fleste er sterkt for retten til å bære våpen.

Dette er er noen av de mest kjente høyreekstreme grupperingene i USA.

Proud Boys

Proud Boys er en av de mest omtalte høyreekstreme gruppene de siste årene. Medlemmene tok del i den såkalte «Forén høyresiden»-demonstrasjonen i Charlottesville, der én person ble påkjørt og drept av en av demonstrantene.

Organisasjonen ble startet i 2016 av Gavin McInnes, som hadde vært med på å grunnlegge magasinet Vice. Navnet tok han fra sangen «Proud of My Boy» fra Disney-filmen «Alladin».

Medlemmene mener at den vestlige kulturen er truet og er mot feminisme. De fleste kommentatorer omtaler dem som åpent rasistiske. En av reglene for organisasjonen er at medlemmene ikke skal onanere mer enn én gang i måneden.

Mange av medlemmene kler seg i svarte og gule piquetskjorter av merket Fred Perry, noe som førte til at produsenten trakk den modellen fra det amerikanske markedet.

McInnes har distansert seg fra Proud Boys, som nå ledes av amerikansk-kubaneren Enrique Tarrio.

Fikk du med deg denne? Høyreekstreme står bak mest terror i USA, og landets mange tungt bevæpnede militsgrupper kan skape store problemer både på valgdagen og etterpå.

ANARKISTER: Et medlem av Boogaloo Bois utenfor den lovgivende forsamlingen i Richmond, Virginia 18. januar.
ANARKISTER: Et medlem av Boogaloo Bois utenfor den lovgivende forsamlingen i Richmond, Virginia 18. januar.

Boogaloo Bois

Boogaloo Bois er ikke en organisasjon, men en løs sammensatt bevegelse. Det gjør at det er større spredning blant tilhengernes politiske ståsted enn i for eksempel Proud Boys. Noen blir blir karakterisert som nynazister, mens andre forfekter antirasisme. Det de har felles er forsvaret for retten til å bære våpen og motstand mot myndighetene.

Navnet er tatt fra åttitallsfilmen «Breakin' 2: Electric Boogaloo». I deres omskriving av tittelen - «Civil War 2: Electric Boogaloo» - henspilles det på en kommende borgerkrig tilhengerne av bevegelsen tror er like om hjørnet.

Boogaloo Bois kler seg ofte i Hawaii-skjorter og klær i kamuflasjemønster. Steven Carrillo, en tilhenger av bevegelsen, er siktet for drapet på to politimenn.

Flere av bevegelsens medlemmer har varslet at de vil markere innsettelsen av Joe Biden.

– Vi er ikke her for å protestere, men vi ønsker å prate med andre grupper som tidligere har deltatt i protester, som Antifa eller Proud Boys. Målet er å få en slutt på uenighetene, sier Duncan Lemp, som er en del av Boogaloo-bevegelsen, til TV2.

Oath keepers

Den 6. januar 2021 fanget kameraene opp en rekke menn som beveget seg som en samlet gruppe opp trappene av kongressbygningen. Midt i folkemengden beveget de seg med militær presisjon utstyrt med skuddsikre vester, hjelmer og kamuflasjeklær. Likheten med en militær avdeling var stor og har en naturlig forklaring.

Personene har senere blitt identifisert som medlemmer av militsgruppen Oath Keepers, som nestene utelukkende rekrutterer nåværende og tidligere medlemmer fra det amerikanske forsvaret og politiet.

Ifølge New York Times er gruppen sentral i etterforskningen etter stormingen av kongressen.

Oath Keepers har tidligere gjort seg bemerket. Blant annet dukket tungt bevæpnede medlemmer opp under opptøyene i Ferguson, Missouri i 2014. De har også tatt på seg ansvaret for å beskytte privat eiendom og butikker, med våpen i hånd, under «Black lives matter»-demonstrasjoner.

Oath Keepers ble grunnlagt i 2009 av Stewart Rhodes, som er en veteran fra det amerikanske forsvaret. Gruppen har rekruttert tusenvis av medlemmer med bakgrunn fra politi og militæret og beskrives som en organisasjon som tilhører den ytre høyresiden.

Høyreekstreme og rasistiske grupper som Proud Boys utgjør nå den største sikkerhetstrusselen i USA, ifølge årsrapporten fra Departementet for innenlands sikkerhet (DHS).

Three percenters

En annen paramilitær gruppe med medlemmer som deltok i stormingen av kongressen er Three percenters. Milits-gruppen er en sterk forkjemper for retten til å bære våpen og motsetter seg at føderale myndigheters griper inn i lokale forhold.

Anti-Defamation League som overvåker ekstreme grupper, omtaler Three percenters som en milits som ser på seg selv som patrioter som beskytter amerikanere mot sentralmyndighetenes tyranni. Navnet på gruppen stammer fra feiloppfatingen om at det bare var tre prosent av amerikanske kolonister som kjempet mot britene under den Den amerikanske uavhengighetskrigen (1775-1783).

Selv om Three percenters er imot en sterk sentralmakt har mange uttrykt støtte til Donald Trump. Et medlem, som også tilhører reservestyrkene i det amerikanske forsvaret, har blitt siktet for å ha angrepet en politimann under stormingen av kongressen.

TUNGT BEVÆPNET: Medlemmer av gruppen Three percenters i Louisville, Kentucky, september 2020.
TUNGT BEVÆPNET: Medlemmer av gruppen Three percenters i Louisville, Kentucky, september 2020.
Powered by Labrador CMS