Nyheter

SPARKEN: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sparket lederen for landets livvakttjeneste etter avsløring om at medlemmer angivelig var involvert i en russisk attentatplan mot ham.

Ukraina: Sjefen for livvakttjenesten får sparken

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sparket lederen for livvakttjenesten, fordi to av medlemmene knyttes til en angivelig russisk attentatplan.

Publisert Sist oppdatert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ukrainsk sikkerhetstjeneste (SBU) avdekket nylig det de hevder å være en russisk attentatplan mot Zelenskyj og flere andre ukrainske ledere.

To medlemmer av livvaktstyrken er pågrepet, anklaget for å være tilknyttet den russiske etterretningstjenesten FSB og for å ha spilt sentrale roller i attentatplanen.

Ifølge SBU skulle de to verve noen som skulle bortføre og drepe den ukrainske presidenten.

Gave til Putin

Attentatet på Zelenskyj skulle ifølge SBU være «en gave» til Vladimir Putin i anledning at han tirsdag ble gjeninnsatt for seks nye år som russisk president.

– SBU har avverget FSBs plan om å eliminere Ukrainas president og andre representanter for det øverste militære og politiske lederskap, heter det i en kunngjøring fra sikkerhetstjenesten.

Sparket leder

Torsdag sparket Zelenskyj livvakttjenestens sjef Serhiy Rud, og noen etterfølger er foreløpig ikke utpekt.

Det er ikke første gang Ukraina anklager Russland for å stå bak attentatplaner mot Zelenskyj. Alt i 2022 hevdet den ukrainske presidenten at det var avdekket ti slike planer.

Putins talsmann Dmitrij Peskov ville onsdag ikke kommentere opplysningene om den siste angivelige attentatplanen mot Zelenskyj.

Powered by Labrador CMS