Nyheter:

Trussel om Nato-exit fra Trump

Trussel om amerikansk utmelding av Nato er mer enn bare retorikk, sier seniorforsker Svein Melby.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er nok utrykk for genuine følelser, sier Svein Melby, affiliert forsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) ved Forsvarets høgskole.

Han sikter til artikkelen i den amerikanske avisen New York Times der president Donald Trump ved flere anledninger skal ha tatt til orde for å trekke USA ut av Nato, ifølge flere kilder.

– Det ville være ansvarlig politikk å se på alternative forsvarsallianser i tillegg til Nato. Det er vanskelig å se for seg at USA vil ta på seg det samme lederansvaret som før, også etter Trump, sier Melby. 

Seniorforsker Svein Melby (Foto: Håvard Madsbakken/Forsvaret). 

– Det er så stor avstand mellom republikanere og demokrater. Det vil på sikt få konsekvenser for utenrikspolitikken som blir ført, sier Melby.

Betaler for lite

Donald Trump har tidligere beskyldt andre Nato-land, og i særdeleshet Tyskland for å bruke for lite penger på militæret. Forut for Nato-toppmøtet i sommer rettet han en kraftsalve i retning av Nato-land som ikke møter to- prosentsmålet.

– Mange land betaler ikke det de skal. De skylder oss ærlig talt enorme pengesummer, sa Trump i sommer.

Da Forsvarets forum snakket med statsminister Erna Solberg i forbindelse med Nato-toppmøtet, sa hun at Nato-alliansen sto sterkere enn på flere år.

– Jeg mener at vi bør se den verdien Nato har i bunn, og ikke la Twitter-meldinger fra den amerikanske presidenten styre regien. Jeg synes vi heller bør snakke om hva Nato leverer og hvor mye sterkere Nato er blitt de siste fire årene.

Svekket garanti

Seniorforsker Svein Melby er likevel tydelig på at Norge og andre Nato-land bør ta signalene fra Trump på alvor, selv om han avviser en snarlig amerikansk utmelding fra Nato.

– Det vil være en lang prosess og politikere blant republikanere og demokratene vil stille seg på bakbeina. Et forslag om å melde USA ut av Nato vil møte stor motstand i Kongressen. 

– Han er nødt til å ha ryggdekning for en slik beslutning i nasjonalforsamlingen, sier Melby.

Seniorforskeren mener signalene fra Trump skaper usikkerhet rundt sikkerhetsgarantien som USA har vært målbærer av. Melby mener den er i ferd med å bli svekket.

– Forholdet til USA og Nato har vært bærebjelken i norsk sikkerhetspolitikk. Vi bør erkjenne at stadig flere amerikanere mener at alliansen er altfor dyr for dem.

Flere vil si at USA har brukt Nato som sitt utenrikspolitiske verktøy, noe som de har tjent på?

– Absolutt, og USA har brukt Nato til å oppnå en dominerende rolle i verdenspolitikken, sier Melby før han understreker USAs ledende rolle i forsvarsalliansen.

– Nato er ingenting uten USA. Den amerikanske sikkerhetsgarantien er selve fundamentet for alliansen.

Powered by Labrador CMS