Nyheter:

TRENER: Ukrainske soldater under en øvelse i 2015.

Ukraina og Storbritannia skal ha felles militærøvelse

Mer enn tusen soldater fra minst fem Nato-land skal delta i en felles øvelse med ukrainske styrker.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Ukraina og Storbritannia skal gjennomføre felles militærøvelser til sommeren, og den vil inkludere soldater fra Nato-land, opplyser ukrainske myndigheter, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Øvelsene vil ifølge nyhetsbyrået involvere mer enn tusen personer fra minst fem av Natos medlemsland. Øvelsen har fått navnet «Kosakk-klubben», og skal ifølge ukrainske myndigheter styrke samarbeidet mellom ukrainske soldater og Nato-styrker.

– Det vil bli spesielt fokus på forsvarshandlinger, fulgt av en offensiv, med hensikt å sikre statens grenser og territorielle integritet etter aggressive handlinger fra fiendtlige naboland, heter det i en uttalelse fra Ukraina.

Militær opprustning

De siste ukene har Russland rustet opp langs grensen til Ukraina og på den annekterte ukrainske halvøyen Krim. USA har lovet å stå ved Ukrainas side, hvis Russland handler fiendtlig.

Kreml på sin side har advart mot å sende vestlige soldater til Ukraina.

– Det er ingen tvil om at et slikt scenario ville ledet til økte spenninger ved Russlands grenser. Selvfølgelig vil dette gi behov for ytterligere grep fra Russlands side for å sørge for sikkerheten sin, har president Vladimir Putins talsperson Dimitrij Peskov uttalt.

Les også: Norsk politiker hedres av ukrainsk utbryterstat

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ringte tirsdag Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Jeg ringte Volodymyr Zelenskyj for å uttrykke alvorlig bekymring for Russlands militære aktivitet i og rundt Ukraina og for de vedvarende bruddene på våpenhvilen, skriver Stoltenberg på Twitter.

Vil bli Nato-medlem

I området Donbass, øst i Ukraina, har lokale separatister med russisk støtte opprettet to utbryterrepublikker. Konflikten har ifølge Ukraina tatt livet av 14.000 mennesker siden 2014.

President Zelenskyj tror ikke at konflikten kan avsluttes uten at Ukraina blir medlem av Nato.

– Men reformer alene vil ikke stoppe Russland. Nato er den eneste muligheten for å stoppe krigen i Donetsbassenget. En plan for medlemskap vil være et tydelig signal til Russland, skriver Zelenskyj på Twitter.

Les også: Drapet på en rwandisk etterretningsjef er som et spiondrama fra den kalde krigen

Det britiske forsvarsdepartementet sier til Reuters at øvelsen «Kosakk-klubben» er en rutineøvelse som er planlagt til sommeren.

Powered by Labrador CMS