Nyheter

ORGANISK FREMTONING: Testing av Ghilliedrakt. Bilde fra produsenten.

Den nye drakten skal «speile» temperaturen i omgivelsene

Ghilliedrakten manipulerer skarpskytterens avgitte varmesignatur slik at den fremstår som identisk med temperaturen i omgivelsene, ifølge den britiske produsenten Phantom Defence.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Drakten har fibre som er nye på markedet og som dekker det optiske spekteret fra nær infrarød til lang infrarød bølgelengde. Den dekker hele det termiske spekteret der man har deteksjon, og dette er nytt og unikt, sier Aanen Brøvig i Oskar Pedersen til Forsvarets forum.

Kristiansand-bedriften har agentur på produktet i Norge.

Han vedgår at det allerede finnes lignende teknologier, men mener at de ikke dekker et så stort termisk spekter.

Brøvig viste frem drakten på en konferanse arrangert av Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening på Sundvollen. Imidlertid hadde han bare med seg den innerste modulen av draktsystemet.

Modulen som skal være utenpå, og som gir drakten sin organiske fremtoning, nærmest i ett med omgivelsene, hadde han ikke med.

– Hva heter materialene?

– Det er hemmelig. Det er et eget fiber. Patentet er disse fibrene. De er veldig lette, suger ikke vann og flammehemmende. De er utviklet det siste året som et direkte svar på det som har skjedd i Ukraina.

En komplett Ghilliedrakt veier 1,7 kilo, inkludert fibermodulen. Drakten er tilgjengelig i 12 ulike fargemønstre.

– Speiler temperatur i omgivelsene

Hovedpoenget er å ikke bli oppdaget på termisk signatur: Man ønsker å skjule seg best mulig mot kameraer som kan detektere varme, for eksempel plassert på fly, droner, stridsvogn eller håndholdte termiske enheter.

KAMUFLERT: Drakten veier totalt 1.7 kilo.

– Hvordan fungerer drakten?

– Den bygger lag med luft og materiale mellom deg og omgivelsene, og så «speiler» den temperaturen i omgivelsene slik at utsiden din fremstår som omgivelsene. I tillegg har den samme type refleksjon som det som er rundt seg og i naturen, sier Brøvig.

Ifølge produsenten Phantom Defence skal drakten både bryte den visuelle silhuetten til skarpskytteren, og manipulere den avgitte varmesignaturen.

– Ghilliedrakten er ment primært for skarpskyttere som skal ligge i skjul. Men det finnes også en infiltrasjonsdrakt som er ment for bevegelse når man forflytter tropper inn, sier Brøvig.

– Britiske militære enheter har bestilt den. Den har også vært testet i England av det som tilsvarer Forsvarets forskningsinstitutt. Det er heller ikke det dyreste produktet på markedet, hevder Brøvig.

– Kan du si hva den koster?

– Prisen er ikke klar ennå. Neste steg blir å få testet den hos FFI og få verifisert påstandene våre. Vi håper å få den raskt ut til testing hos brukerne.

Han sier at den skal produseres av Phantom Defence i Europa.

– Du vet ikke i hvilket land?

– Nei, hovedproduksjonen settes opp nå. De kommer ikke til å ha fabrikken i Storbritannia.

– Den er testet opp mot relevant, moderne deteksjonsutstyr som vi finner på ikke-vestlig side. Den har motstandsdyktighet mot deteksjonsmidlene som finnes hos fienden.

– Er den testet i skarpe situasjoner?

– Ingen kommentar.

– Hvor i løypa ligger Forsvarsmateriell i en eventuell prosess om å kjøpe slike drakter fra Phantom Defence?

– Det er ingen pågående prosjekter i FMA/Landkapasiteter på denne kapasiteten du spør om. Anbefaler deg å ta kontakt med Oskar Pedersen for ytterligere informasjon om dette, skriver Jofrid Egeland i kommunikasjonsavdelingen til FMA i en e-post til Forsvarets forum.

TEST: Ghilliedrakt sett med termisk kamera. Se bildet øverst i saken.
KAMUFLASJE: Den innerste delen av draktsystemet.
Powered by Labrador CMS