Nyheter:

Vernepliktsrådet utenfor Slottet. Fra venstre: Ola Tollnes Lydersen, Anette Hyldmo, Aksel Grunnvåg, Anniken Strønen Riise, Knut Ringen og Sofia Karin Malekas.
Vernepliktsrådet utenfor Slottet. Fra venstre: Ola Tollnes Lydersen, Anette Hyldmo, Aksel Grunnvåg, Anniken Strønen Riise, Knut Ringen og Sofia Karin Malekas.

Tok opp korona og velferd med kronprinsen

Fredag var Vernepliktsrådet på audiens på Slottet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tillitsvalgtordningen presenterte for kronprins Haakon hvordan de vernepliktige har opplevd utfordringene rundt koronapandemien.

– Vi er representanter for alle soldater som er inne til førstegangstjeneste. Kongen er vår øverste krigsherre, så da er det naturlig at vi ber om audiens med jevne mellomrom for å gi en statusoppdatering på hva de vernepliktige er opptatt av, og hvordan det går, sier landstillitsvalgt Aksel Grunnvåg.

En audiens er at man ber om tid sammen med en av de kongelig, gjerne kongen selv. Der har man en samtale av formell karakter.

– I dag presenterte vi hvordan soldatene har opplevd situasjonen med korona. Vi presenterte også det nye temaet for den kommende soldataksjonen, som er psykisk helse. Videre fortalte vi hvordan vi strukturerer tillitsvalgtordningen, både sentralt, men også ute på avdelinger, sier Grunnvåg.

Sårbart forsvar

Landstillitsvalgt Ola Tollnes Lydersen ga en kort orientering om hvordan soldatene har opplevd Forsvarets håndtering. Han fortalte om de positive erfaringene man har gjort seg under perioden, og hvilke forbedringsområder Forsvaret også har.

– Kapasiteten på eiendom, bygg og anlegg er relativt sprengt på enkelte leirer, og det gjør Forsvaret sårbar i slike tider, sier Lydersen.

Tok opp velferd

Viktigheten av velferd for soldatene ble også presentert for Kronprinsen.

– Velferd har de siste årene blitt litt nedprioritert for operativ evne, og det gjelder også andre støttefunksjoner. Denne perioden har vært et godt eksempel på hvor viktig velferd er for Forsvarets operative evne. Det er viktig at vi tar vare på soldater slik at de kan prestere når det gjelder, sier Lydersen.

– TVO takker kronprinsen for en veldig hyggelig audiens, og ønsker Hans Majestet god bedring, sier han.

Powered by Labrador CMS