Ikke kongemat

Èn ting er smakløse fiskekaker. En annen ting er rumper i ryggen hvert femte sekund.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

​​​​Det blir karakteren «2 tallerkener» for mannskapsmessa på Huseby, der gardistene i Hans Majestets Kongens Garde inntar sine måltider. Ingen strålende start for dette årtusenets utgave av Forsvarets forums messetest, men det er der vi lander. Lenge vippet vi mot 3 tallerkener som karakter, men den svært trange messa på Huseby og de smaksfattige fiskekakene trekker totalen ned. 

Vi begynner med det positive: Det mangler sjelden god frukt eller gode salatingredienser i messa på Huseby. Det ser vi tydelig av gardistenes tallerkener, som bugner av salat, hvitløksbåter og sunne lunsjretter. Det er god atmosfære, uten nettilgang snakker de velkledde gardistene faktisk sammen, i stedet for å stirre apatisk inn i mobiltelefoner mens maten skyfles ned. Diskusjonene går, og stemningen er hyggelig. Folk smiler og ler, og man sitter aldri alene i denne mannskapsmessa. 

Forsvarets forum tester igjen Forsvarets messer. Først ut: Huseby.

​​​​​​
Men å innta selve måltidet er en utfordring.
For det er som å sitte og spise midt i den stående Vålerenga-klanen på Ullevaal Stadion, det bumpes og skumpes, og heldig er den som ikke får en gardists matbrett ned over ryggen. Messetestens råd er: Fjern minst to rader med bord, og øk bredden mellom de resterende bordene. Så får man heller håpe at plassen blir bedre på sikt når et tilleggsbygg til messa står klart om et par år. Da skal befalsmessa flyttes inn i samme bygg som mannskapsmessa. Kanskje også befal og menige da også vil spise sammen – som i de fleste andre militærleire i Norge? 

​​

Hva så med selve maten? Jo, lunsjmåltidet akkompagneres av valg mellom tradisjonelle pålegg, både på serveringsfat og i tube- og engangsform. Brødskivene er ferdig oppskjærte og er av allright karakter, men de grove rundstykkene er av det tørre slaget. Til lunsj tilbys også gjerne rester av gårsdagens middag, selv om pølsemosgryta var mer en potetmos-masse med spredte innslag av pølser. Middagen får ikke toppscore. Fiskekakene så veldig gode ut, men var nær sagt helt uten smak. Akkompagnert av en ganske så uinteressant makaronistuing trekker dette kraftig ned. 

Fiskekakene så veldig gode ut, men var nær sagt helt uten smak.

​Potetene var derimot perfekt kokte, mens det smeltede smøret vanskelig kan gjøres feil. For både lunsjen og middagens varmretter må soldatene pøse på med alle kjøkkensjefers verste fiende: Ketchup! Mye ketchup!

PS: Garden har ommøblert. De trange spiseforholdene i Huseby leir er over. Etter at Messetesten påpekte dette, har kjøkkenet gjort endringer. 

Bordene er flyttet på, og plassen mellom bordrekkene er nå blitt så bra at «man kan danse» mellom dem, ifølge kjøkkensjefen. Det hele uten at det har gått på bekostning av antallet stoler. Med andre ord, løst.​

GARDEN
Folk til bords620 soldater i gjennomsnitt hver dag, svært trangt. 
Kø​​Full orden, assisterende kjøkkensjef med sløyfe og kokkehatt ønsker alle velkommen til lunsj. 
Orden​Inspiserende befal sørger for at alle er korrekt antrukket og nybarberte. 
LunsjTo varmretter, grøt og pølser i potetmos. Vanlige pålegg, bra salat og frukt. 

Middag

Fiskekaker, poteter, makaronistuing og smeltet smør.​

Assisterende kjøkkensjef Ragnar Beck er «happy» hvis åtte av ti soldater liker maten. ​​​

– Det vil alltid være slik at mat er en individuell greie der alle ikke kan like alt. Derfor er jeg fornøyd om vi klarer å gjøre 80 prosent av soldatene «happy», sier Beck. 

Det viktigste er at alle får tilgang til mat, og nok mat. Beck kjører «showet» når gardistene kommer for å spise sin lunsj. På toppen av trappen annonserer han at lunsjen er klar og han roper til soldatene om de er klare til å spise, hvorpå de svarer: «JA!» - høyt og tydelig. En artig start. 

– Jeg synes det er fint å ønske soldatene velkommen til mat. Vi er stolte av det produktet vi serverer, og derfor er det hyggelig å ønske barna våre velkommen til bords. 

– Du kaller dem barna? 

– Ja, vi som jobber på kjøkkenet, er jo steingamle i forhold, sier Beck og ler høyt.

 Men han blir alvorlig når han snakker om messebygget: For det er et viktig sosialt sted for «kundene», som han også omtaler soldatene som. Og mat er jo velferd! 

– Vi sitter tett her. Men det gir seg også utslag i at det blir sosialt og nærmest litt intimt å være her, sier han og legger til at messa skal renoveres og bygges ut om et par år. 

Da skal også bordene slankes ti centimeter i bredden. 

– Det vil jo gjøre noe med plassen mellom bordene og bedre logistikken, mener han.​

Ragnar Beck
Assisterende kjøkkensjef