Nyheter:

Statsminister Erna Solberg (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) fikk fredag en omvising om bord i fregatten Otto Sverdrup. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Solberg hilste norsk Nato-bidrag av gårde

KNM Otto Sverdrup skal det neste halvåret være flaggskip for Natos stående maritime styrke. Fredag besøkte statsminister Erna Solberg (H) fregatten i Oslo.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

9. desember overtok Norge kommandoen for Natos stående maritime styrke fra USA, og fregatten fungerer nå som flaggskip for styrken.

Oppdraget går ut på å forsvare Nato-farvann. Sjøstyrkene seiler, patruljerer og trener i Europas farvann, og flåtene er de første til å rykke ut om det skulle bli behov for det.

Statsminister Erna Solberg sa under besøket at Norges bidrag viser at vi tar vår del. Hun mener at å ha kommando i den stående styrken, gjør det norske forsvaret trent på samhandling.

– Jeg syns det er utrolig fint å komme på besøk for å se litt av forsvarskraften Norge har. At vi nå har to av fire kommandoer under norsk ledelse, viser hvilken jobb vi gjør også på den maritime siden for Nato, sa hun.

Norge har kommando

I Natos stående maritime styrke stiller Norge med ledelse i form av styrkesjef flaggkommandør Yngve Skoglund (54) og med fregatten KNM Otto Sverdrup. Styrken skal de neste månedene seile i Nord-Atlanteren og Østersjøen.

Onsdag overtok Norge også kommandoen for Natos stående minerydderstyrke i Nord-Europa, SNMCMG1. Kommandoskiftet skjedde under en høytidelig seremoni på Akershus festning i Oslo. Danmark har det siste året hatt kommandoen over styrken.

Også denne styrken har i perioden norsk ledelse ved kommandørkaptein Henning Knudsen-Hauge, som sammen med sin stab holder til på det tyske logistikkfartøyet FGS Donau. Flåten vil etter hvert bestå av ni fartøy, blant dem det norske mineryddingsfartøyet KNM Rauma.

– Godt beskyttet

Det er andre gang en norsk fregatt står på skarp beredskap for Nato siden fregatten KNM Helge Ingstad havarerte i november 2018.

Fregatten Otto Sverdrup til kai i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Til tross for at det er én fregatt mindre, at det nye forsyningsskipet KNM Maud må ligge til kai grunnet avvik, og at KNM Otto Sverdrup i tiden fremover vil være opptatt med Nato-oppdrag, understreket forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), som også var med på omvisningen, at Norge er godt beskyttet.

– Vi bruker mange kapasiteter for å passe på Norge. Når vi får KNM Maud opp å kjøre igjen, endrer situasjonen seg formidabelt og vi får en veldig god kapasitet.

To styrkesjefer

Onsdag overtok Norge også kommandoen for Natos stående minerydderstyrke i Nord-Europa, SNMCMG1. Kommandoskiftet skjedde under en høytidelig seremoni på Akershus festning i Oslo. Danmark har det siste året hatt kommandoen over styrken. 

Også denne styrken har i perioden norsk ledelse ved kommandørkaptein Henning Knudsen-Hauge, som sammen med sin stab holder til på det tyske logistikkfartøyet FGS Donau. 

Flåten vil etter hvert bestå av ni fartøy, blant dem det norske mineryddingsfartøyet KNM Rauma.

Powered by Labrador CMS