Nyheter:

Den tyske ubåten U36 og to andre skip var å se i Oslo havn sist fredag.
Den tyske ubåten U36 og to andre skip var å se i Oslo havn sist fredag.

Norges neste ubåt på besøk

Anskaffelsenskontrakten skal landes dette året.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyske U36 er det foreløpig siste tilskuddet til det tyske forsvarets ubåter, i klassen 212A. bygget ved det tyske marineverftet til ThyssenKrupp i Kiel. Ubåten har i stort den samme teknologien og utstyret som Norge og Tyskland i fellesskap har bestilt fra verftet, 212CD-klassen (Common Design).

Felles anskaffelse

Ifølge Forsvarsmateriell har anskaffelsen en verdi på 41 milliarder kroner og man forventer å ha en kontrakt ferdig forhandlet med produsenten før 2020 er omme.

Kommandanten på U36 Rudolph Lenthe (t.h) og forsvarsminister Frank Bakke Jensen (i midten).
Kommandanten på U36 Rudolph Lenthe (t.h) og forsvarsminister Frank Bakke Jensen (i midten).

Norge har bestilt fire og Tyskland to av 212CD. Ubåtene skal etter planen leveres i slutten av dette tiåret. Også utdanning, trening og vedlikehold skal gjøres i fellesskap mellom landene.

Omvisning

Fredag 28. august var det flåtebesøk i Oslo, ikke bare av U36, men også etterretningsskipet FGS Oste og logistikkskipet FGS Main. Både forsvarsminister Frank Bakke Jensen og enkeltpolitikere fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité var invitert på flåtebesøk.

Sammen med Tysklands ambassadør Alfred Grannas fikk ministeren og politikerne en omvisning i ubåten og på fartøyene. Det var prosjektledelsen ved både det norske og tyske forsvarsdepartementet som stod for arrangementet, ifølge ambassadens egen Facebook-side.

Også to andre tyske skip var på flåtebesøk i Oslo fredag 28. august.
Også to andre tyske skip var på flåtebesøk i Oslo fredag 28. august.

U36 og de to skipene la fra kai og seilte i retning Tyskland fredag.

Tyske fartøyer i nord

Tyske marinefartøyer ligger utenfor Andøya denne uka, der de driver skytetrening og øvelser. Ifølge Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter skjer dette i samarbeid med Andøya testsenter.

– Vi har ingen annen rolle enn å gi diplomatisk klarering, slik at de tyske fartøyene får være til stede, sier Stordal i en kommentar til Forsvarets forum

  • Visste du at vi sender ut nyhetsbrev hver morgen? Meld deg på her!
Powered by Labrador CMS