Nyheter

NÆRE: Vladislav Surkov har hatt et nært politisk samarbeid med Russlands president Vladimir Putin.
NÆRE: Vladislav Surkov har hatt et nært politisk samarbeid med Russlands president Vladimir Putin.

Putins propagandamester: –Jeg er stolt over gjenerobringen av Krim

– En overdose frihet er dødelig for staten, sier tidligere Putin-rådgiver Vladislav Surkov til Financial Times.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vladislav Surkov var Putins tidligere sjefspropagandist, og har vært en av Putins nærmeste politiske i en årrekke.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I et intervju med Financial Times (FT) forteller den tidligere sjefspropagandisten at han er stolt over Russlands annektering av den ukrainske halvøya Krim, og kaller det en gjenerobring. Han forteller at han i 1990 hadde sendt et notat til en russisk politiker, der han argumenterte for Russlands rett til å ta tilbake Krim. I 2013 ble han ansatt som Putins rådgiver på Russlands Ukraina-politikk.

I 2014 gikk Russland inn med militære styrker i det Ukrainske området og annekterte halvøya. De fleste land anerkjenner ikke Krim som en del av Russland.

– Jeg er stolt over at jeg var en del av gjenerobringen. Det var den første geopolitiske motangrepet fra Russland, og et viktig et. Det var en ære for meg, sa Surkov til FT.

Sanksjoner

Surkov er arkitekten bak Russlands såkalte «suverene demokrati». FT beskriver det som et tilsynelatende åpent demokrati, med valg og kandidatkampanjer, men som i realiteten bare har ett utfall. Surkov får også ofte æren for å ha opprettet ungdomsorganisasjonen Nasje, til støtte for Putin.

Les mer: Taliban tar kontroll over viktig grenseovergang

I mars 2014 innførte USA og EU sanksjoner mot Surkov og flere andre personer involvert i anneksjonen av Krim. Det tidligere propagandasjefen svarte at «Det eneste som interesser meg i USA er Tupac Shakur, Allen Ginsberg og Jackson Pollock. Jeg trenger ikke visum for å ha tilgang til verkene deres».

I februar 2020 sluttet Surkov som rådgiver for Putin.

– Overdose frihet

Surkov fremstiller seg selv i intervjuet med FT som en som ønsker å hjelpe Ukraina, som lenge er vært splittet mellom Øst og Vest.

– To bein trenger bløtvev mellom seg. Ukraina er dette mellom Russland og Vesten. Den geopolitiske gravitasjonen mellom dem vil rive i stykker Ukraina. Før vi når det utfallet, vil kampen for Ukraina aldri opphøre, sier Surkov.

Les mer: Viderefører rotasjonsordningen for transportfly i Mali ut 2022

FT skriver videre at hans kjerneidé er «at stabiliteten til staten overgår friheten til individet, noe som innebærer falske opposisjonsparti, rigid kontroll av media og barrierer for politiske aktive som ikke er godkjent av regimet.»

– En overdose frihet er dødelig for staten, sier Surkov i intervjuet.

Powered by Labrador CMS