Nyheter

ARRESTORDRE: Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har utstedt arrestordre på Russlands president Vladimir Putin for forbrytelser som skal være begått av russiske styrker og myndigheter i Ukraina.

ICC har utstedt arrestordre på Vladimir Putin

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har utstedt arrestordre på Russlands president Vladimir Putin og landets barneombud. Kreml kaller det meningsløst.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

ICC anklager Putin for å være ansvarlig for krigsforbrytelser begått i Ukraina. Russiske myndigheter har gjentatte ganger avvist anklagene og kaller arrestordrene meningsløse.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Den internasjonale straffedomstolens avgjørelser har ingen betydning for landet vårt, ei heller fra et juridisk synspunkt, sier det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova.

ICC har myndighet til å straffeforfølge krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord, men domstolen har ifølge henne ikke juridisk myndighet overfor russiske statsborgere.

Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev sier arrestordren mot Putin ikke er verd papiret den er skrevet på.

– Den internasjonale straffedomstolen har utstedt en arrestordre på Vladimir Putin. Man trenger ikke forklare hvor dette papiret hører hjemme, tvitrer Medvedev, og illustrerer med en emoji av en rull med toalettpapir.

Ukrainsk glede

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kaller ICCs beslutning historisk.

– Dette er en historisk beslutning som vil lede til historisk ansvarlighet, sier han.

Ifølge Zelenskyj kan over 16.000 ukrainske barn ha blitt deportert, noe han kaller «statlig ondskap» som Russlands øverste ledelse må ta ansvaret for.

– Verden har mottatt et signal om at det russiske regimet er kriminelt og at dets ledelse og håndlangere vil bli holdt ansvarlige, sier Ukrainas riksadvokat Andrij Kostin.

Utenriksminister Dmytro Kuleba gleder seg også over arrestordrene.

– Rettferdighetens hjul er i bevegelse, tvitrer han.

Deportering av barn

ICC begrunner arrestordren mot Putin og det russiske barneombudet Maria Lvova-Belova med mistanke om ulovlig deportering av barn og ulovlig overføring av mennesker fra ukrainsk territorium til Russland.

Ifølge domstolens sjefanklager Karim Khan er hundrevis av ukrainske barn hentet ut av barnehjem og tatt med til Russland, der mange siden skal være adoptert bort.

– Det er grunn til å tro at Putin har et individuelt ansvar for disse forbrytelsene, heter det i domstolens begrunnelse.

Arrestordren på Putin er bare den første av flere, understreker Khan, som opplyser at ICC etterforsker flere andre saker i forbindelse med den russiske invasjonen av Ukraina.

Symbolske

Arrestordrene på Putin og Lvova-Belova blir i stor grad sett på som symbolske ettersom Russland, i likhet med land som USA, Kina og India, ikke anerkjenner ICCs jurisdiksjon. Ukraina har heller ikke ratifisert Roma-vedtektene som domstolen bygger på.

ICCs president Piotr Hofmanski understreker at det nå er opp til verdenssamfunnet å følge opp arrestordren og foreta pågripelser, noe domstolen ikke har mulighet til å gjøre.

– ICC gjør sitt som domstol. Dommerne utsteder arrestordrer. Håndhevelsen forutsetter internasjonalt samarbeid, sier han.

En stor dag

Human Rights Watch gleder seg likevel over ICCs arrestordrer.

– Dette er en stor dag for alle ofrene for forbrytelser begått av russiske styrker i Ukraina siden 2014, heter det i en uttalelse fra menneskerettsorganisasjonen.

– Med disse arrestordrene har ICC gjort Putin til en ettersøkt mann og har tatt det første steget for å få en slutt på straffefriheten som har oppmuntret gjerningsmennene i Russlands krig mot Ukraina altfor lenge, heter det videre.

Bare begynnelsen

EUs utenrikssjef Josep Borrell roser også ICC.

– Vi i EU har alltid gjort det helt klart at de som står bak den ulovlige aggresjonen mot Ukraina, må stilles til ansvar. Arrestordren fra Den internasjonale straffedomstolen er bare begynnelsen på denne prosessen, sier han.

Storbritannias utenriksminister James Cleverly understreker at etterforskningen av krigsforbrytelser i Ukraina må fortsette.

– ICCs steg for å stille dem som sitter på toppen i det russiske regimet til ansvar, inkludert Vladimir Putin, tvitrer han.

Powered by Labrador CMS