Nyheter

ZAPAD: To militærhelikoptre under øvelse Zapad i 2017. Rundt 200.000 soldater deltar i årets øvelse.
ZAPAD: To militærhelikoptre under øvelse Zapad i 2017. Rundt 200.000 soldater deltar i årets øvelse.

200.000 soldater deltar i den russiske storøvelsen Zapad-2021

Ifølge Forsvarets operative hovedkvarter vil øvelsen også foregå til sjøs i russiske og norske interesseområder.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag 10. september starter den russiske storøvelsen Zapad-2021. Øvelsen varer i seks dager og foregår på russisk og hviterussisk territorium, samt i Østersjøen. Opptil 15 skip, 200.000 soldater, 80 fly og helikoptre, 290 stridsvogner og 240 artilleriskyts skal delta, ifølge en pressemelding fra det russiske forsvarsdepartementet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Under en åpningsseremonien for øvelse Zapad torsdag, sa viseforsvarsminister Nikolai Pankov at øvelsen er av «ren defensiv karakter», og at den «er rettet mot å trene tropper i å utføre fiendtligheter under moderne forhold og øke interoperabiliteten mellom de militære kommando- og kontrollorganene til de væpnede styrkene til våre allierte og vennlige stater».

Foruten russiske soldater deltar styrker fra Armenia, Hviterussland, India, Kasakhstan, Kirgisistan og Mongolia i militærøvelsen.

Les mer: Russland har satt i gang en rekke militærøvelser i nordområdene

SOLDATER: Russiske soldater deltar i en parade under øvelse Zapad-2017. Syv land deltar i årets øvelse.
SOLDATER: Russiske soldater deltar i en parade under øvelse Zapad-2017. Syv land deltar i årets øvelse.

Simulerer krig

I februar ble øvelsen omtalt i Etteretningstjenestens årlige ugraderte trusselvurdering. Der står det at Zapad «skal simulere en regional krig mot en motstander i vest.»

I følge TV2 forventer Etterretningstjenesten russiske operasjoner langs Norskekysten under årets øvelse som blant annet involverer ansvarsområdet til Nordflåten som har baser på Kola-halvøya.

– Deler av øvelsen vil foregå i russiske og norske interesseområder. Russerne har utstedt øvingsfelt til sjøs i internasjonalt farvann, sier major Elisabeth Eikeland som er talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter.

– Vi monitorerer denne aktiviteten slik vi alltid gjør og har plattformer som vi bruker for å få oversikt, sier Eikeland til Forsvarets forum.

Les også: - Noen få soldater på Værnes er ingen trussel for Russland

Naboland i beredskap

Andre land som også grenser mot Russland er i beredskap i forkant av øvelsen. Det svenske forsvaret har forsterket nærværet på Gotland med styrker fra marinen og hæren. Også i Polen følger de spent med.

– Under Zapad kommer de til å ha minst dobbelt så mange soldater i aksjon som vi har, og da må vi spørre oss hva slags budskap de forsøker å sende oss, sier Polens forsvarssjef Rajmund Andrzejczak til TV 2.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg oppfordret nylig Russland om åpenhet rundt Zapad-2021, skriver Reuters.

– Det vi har sett tidligere er at antallet tropper som deltar i øvelsene overstiger de oppgitte tallene, sier Stoltenberg.

Han oppfordrer Russland til å oppfylle sine forpliktelser i henhold til Wien-dokumentet, en internasjonal avtale som styrer militære øvelser i Europa.

Under øvelse Zapad i 2017 deltok mellom 60.000 og 70.000 soldater, mens russiske myndigheter bare oppga 12.700 soldater, ifølge Nato.

– Realiteten er at siden slutten av den kalde krigen har Russland aldri åpnet en øvelse for obligatoriske inspeksjoner, så vi vil være årvåkne, sier Stoltenberg.

STØRRELSE: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har oppfordret Russland til åpenhet om størrelsen på øvelse Zapad-2021.
STØRRELSE: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har oppfordret Russland til åpenhet om størrelsen på øvelse Zapad-2021.
Powered by Labrador CMS