Nyheter

SENTRAL ROLLE: Rustem Umerov blir Ukrainas nye forsvarsminister. Her er han avbildet i 2022.
SENTRAL ROLLE: Rustem Umerov blir Ukrainas nye forsvarsminister. Her er han avbildet i 2022.

Umerov overtar som forsvarsminister etter Reznikov

Nasjonalforsamlingen i Ukraina har godkjent utnevnelsen av Rustem Umerov som landets nye forsvarsminister.

Publisert

President Volodymyr Zelenskyj ga i helgen forsvarsminister Oleksij Reznikov sparken og varslet at han i stedet ville gi posten til 41 år gamle Rustem Umerov.

– Jeg vil gjøre alt som både er mulig og umulig for å sikre seier for Ukraina. Det mer først når vi har frigjort hver eneste centimeter av landet vårt og hver eneste innbygger, sier Umerov i en kommentar i sosiale medier etter utnevnelsen.

– Vi skal gjenopprette et normalt og verdig liv i ukrainske byer, som dessverre er midlertidig okkupert. Vi vet at innbyggerne der venter på oss, sa den nye forsvarsministeren.

Krimtatar

Umerovs foreldre kommer fra Krim-halvøya og tilhører tatar-befolkningen, en muslimsk minoritet som lenge har vært undertrykt av Russland.

Under Josef Stalins styre i Sovjetunionen ble krimtatarene forfulgt, og i 1944 ble folkegruppen sendt i eksil til Sentral-Asia etter å ha blitt beskyldt for å samarbeide med tyskerne.

Rådgiver og forhandler

Umerov ble født i Usbekistan i 1982, men familien flyttet noen år senere tilbake til Krim. Der ble han etter hvert rådgiver for krimtatarenes historiske leder Mustafa Dzjemiljev, og i 2019 ble han valgt inn i den ukrainske nasjonalforsamlingen.

Etter at Russland annekterte Krim-halvøya i 2014 og invaderte Ukraina i februar i fjor, har Umerov vært sentral i flere forhandlinger med russiske tjenestemenn, både for evakuering av sivile og fangeutvekslinger.

Han var også en del av Ukrainas delegasjon i forhandlingene med Russland de første ukene av krigen og deltok i samtalene som resulterte i den såkalte kornavtalen som åpnet for eksport av ukrainsk korn via Svartehavet. Medarbeidere beskriver ham som en dyktig forhandler.

Eiendomsfond

Umerov tilhører det proeuropeiske Holos-partiet og ble i september i fjor utnevnt til leder for det statlige eiendomsfondet, et byrå som leder salget av statlig eiendom til private investorer i Ukraina.

Institusjonen var tidligere beryktet for korrupsjon, noe Umerov får æren for å ha ryddet opp i.

Før han viet seg til politikken, jobbet Umerov i flere år for Ukrainas største mobiloperatør. Han har en mastergrad i finans og opprettet i 2013 sitt eget investeringsselskap ASTEM.

Ny tilnærming

Da president Volodymyr Zelenskyj lanserte Umerov som ny forsvarsminister understreket han viktigheten av å finne nye tilnærminger som følge av den russiske invasjonen. Han påpekte også behovet for å finne nye måter å utvikle forholdet mellom forsvaret og sivilsamfunnet på.

Ukraina innledet for over tre måneder siden en stor offensiv for å gjenerobre områder okkupert av Russland, men de ukrainske styrkene har så langt hatt liten framgang.

Zelenskyjs uttalte mål er at alle russiskokkuperte områder skal gjenerobres, også Krim-halvøya.

Powered by Labrador CMS