Nyheter

UKRAINA: Russland setter nå angivelig inn leiesoldater fra Wagner-gruppen i Ukraina, der landets styrker har lidd store tap siden invasjonen 24. februar. Bildet viser en ukrainsk soldat.
UKRAINA: Russland setter nå angivelig inn leiesoldater fra Wagner-gruppen i Ukraina, der landets styrker har lidd store tap siden invasjonen 24. februar. Bildet viser en ukrainsk soldat.

Wagner-gruppen:- De har et skittent rykte

Der Russland kriger, er også leiesoldater fra den såkalte Wagner-gruppen på plass. Nå er de også på vei til Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– De er ikke Guds beste barn og heller ikke verdens beste militære enhet, sier den tidligere lederen for Försvarets underrättelseskola i Sverige, oberstløytnant Jörgen Elfving.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den russiske Wagner-gruppen er et privat, militært selskap med leiesoldater og har sin base sørvest i Russland, nær den annekterte Krim-halvøya.

Men Wagner-gruppen bør snarere sees på som en spesialenhet innen Russlands militære etterretningstjeneste GRU, mener Jakob Hedenskog. Han er tilknyttet Centrum för Östeuropastudier ved Utrikespolitiska institutet i Sverige.

– De reiser ikke til land verden over på eget initiativ, men som en ressurs som Russland har bestemt seg for å benytte. Wagner utfører de ordrer som de får fra Russlands militære og politiske ledelse, sier han.

Kreml nekter

Private, militære selskap er forbudt i Russland, og Kreml og den politiske ledelsen der, nekter for å ha noe med gruppen å gjøre. Det innebærer at Russland kan benytte seg av Wagner-gruppen i konflikter der de har interesse av å nekte innblanding.

KREML: Vladimir Putin og den øvrige ledelsen i Kreml nekter kjennskap til Wagner-gruppen og sier slike selskap er forbudt i Russland. Foto: AP / NTB
KREML: Vladimir Putin og den øvrige ledelsen i Kreml nekter kjennskap til Wagner-gruppen og sier slike selskap er forbudt i Russland. Foto: AP / NTB

– Ettersom de ikke finnes, kan man ikke ta ansvaret for dem. Det er logikken, sier Hedenskog.

Dersom slike private selskap i teorien er forbudt i Russland, kan russiske myndigheter heller ikke stilles til ansvar dersom leiesoldatene mislykkes eller begår overgrep, konstaterer Elfving.

– Når man setter inn Wagner, så kan de løse oppgaver man ikke vil at russiske soldater skal løse. Skulle det gå skikkelig galt, så gjør det ingenting, sammenlignet med om man hadde satt inn russiske enheter. Om noen dør i et privat selskap, så trenger ikke president Vladimir Putin bry seg om det, sier han.

GRU-offiser

Wagner-gruppen ble dannet av den tidligere GRU-offiseren Dmitrij Utkin og ble allment kjent under Russlands annektering av Krim-halvøya i Ukraina i 2014.

Fakta om Wagner-gruppen

  • Den russiske Wagner-gruppen antas å bestå av rundt 5.000 leiesoldater.
  • Gruppen har tidligere deltatt i konflikter i land som Syria, Libya, Mali, Den sentralafrikanske republikk, Sudan og Mosambik.
  • Leiesoldater fra Wagner-gruppen anklages for krigsforbrytelser i Syria, Libya og Mali.
  • Gruppen ble grunnlagt av den tidligere GRU-offiseren Dmitrij Utkin og blir trolig finansiert av oligarken Jevgenij Prigozjin.
  • EU og Storbritannia har innført sanksjoner mot Wagner-gruppen, og Prigozjin er etterlyst av FBI.
  • Ifølge britisk etterretning er rundt 1.000 soldater fra Wagner-gruppen nå på vei til Ukraina.

Kilde: TT

– Da ble de kalt Opprenskingspatruljen, noe som vel indikerer hvilke oppgaver de løste, sier Elfving.

– De har et skittent rykte som har fulgt dem fra krigen i 2014 og fram til i dag. At de skulle være mer stuerene under kampene som nå pågår i Ukraina, stiller jeg meg tvilende til, sier han.

Krigsforbrytelser

Wagner-gruppen anklages for tortur og andre krigsforbrytelser og er på plass i flere afrikanske land der de forsvarer regimer som står Russland nær.

Les mer: EU innfører sanksjoner mot russisk leiesoldathær

De har også kjempet for opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans LNA-milits i Libya, men Elfing er ikke imponert over leiesoldatenes kvalifikasjoner.

– Det viktigste for Wagner er at de får tak i noen som er 37 grader varme og rører på seg. Har man militære ferdigheter, så er det bra, men ikke nødvendig, sier han.

Sendes til Ukraina

Ifølge Storbritannia er leiesoldater fra Wagner-gruppen alt på plass i Øst-Ukraina og flere skal være på vei til landet.

– Det ventes at de skal utstasjonere over 1.000 leiesoldater, blant dem ledere i organisasjonen, for å delta i kamphandlinger, tvitret det britiske forsvarsdepartementet mandag.

Hvor mange leiesoldater Wagner-gruppen disponerer er vanskelig å anslå, men det antas å dreie seg om rundt 5.000.

LEIESOLDATER: Russland skal ha lidd store tap i Ukraina og leiesoldater fra Wagner-gruppen skal nå være på vei til landet. Her undersøker ukrainske soldater to drepte russiske soldater i Trostjanets 400 kilometer øst for Kyiv. Foto: AP / NTB
LEIESOLDATER: Russland skal ha lidd store tap i Ukraina og leiesoldater fra Wagner-gruppen skal nå være på vei til landet. Her undersøker ukrainske soldater to drepte russiske soldater i Trostjanets 400 kilometer øst for Kyiv. Foto: AP / NTB

– Man regner vel med at de trengs mer i Ukraina. Noen av konfliktene i Afrika er ikke like aktive. I Syria pågår det ikke lenger en fullskala krig, og det er en stund siden det kom rapporter om at Wagner-soldater var aktive i strid der, sier Hedenskog.

– Men det er klart at en tilbaketrekning kan påvirke og at ulike aktører i konfliktene ser sitt snitt til å trappe opp når Wagner-gruppen ikke lenger er der, sier han.

Putins kokk

Wagner-gruppen finansieres i dag angivelig av oligarken Jevgenij Prigozjin, som til tider omtales som Putins kokk. Det er fordi han tidligere drev et cateringselskap som leverte mat til Kreml.

Les mer her: USA advarer Mali mot å hyre russiske leiesoldater

Prigozjin finansierer en rekke virksomheter, og Wagner er en av dem. Han er en viktig person og oligark som i flere år har vært underlagt vestlige sanksjoner, sier Hedenskog.

Høyreekstrem

Wagner-gruppens grunnlegger Dmitrij Utkin skal ha tilknytning til høyreekstreme miljøer og sies å ha vært inspirert av Adolf Hitlers yndlingskomponist Richard Wagner da han valgte navn på gruppen.

Hedenskog tror imidlertid ikke at Wagner-gruppen i dag har noen høyreekstrem profil.

Wagner var Utkins krigernavn. Han har sikkert høyreekstreme tilbøyeligheter og bakgrunn i de kretser, men jeg tror ikke at man kan si at Wagner som organisasjon er høyreekstrem, sier han.

– Dette er personer som slåss for penger, sier Hedenskog.

Powered by Labrador CMS