Nyheter

VIDEO: Det ukrainske innenriksdepartementet har lagt ut videoer som skal vise russiske krigsfanger.

Ukraina ber russere identifisere krigsfanger

Ukrainske myndigheter har opprettet en nettside der de legger ut bilder og informasjon om russiske soldater som er drept eller tatt til fange av Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Advarsel: Lengre ned i denne saken ligger det et sterkt bilde som viser en død soldat.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Russland har så langt latt være å oppgi informasjon om russiske soldater som er drept, såret eller tatt til fange i krigen i Ukraina.

Ifølge ukrainske myndigheter er 4300 russiske soldater drept i krigen så langt, og flere hundre tatt til fange. Men ifølge Ukrainas innenriksminister Vadym Denysenko har ikke Russland svart på forespørsler om å tilrettelegge for tilbakeføring av krigsfanger.

Les også: – Bør ikke utelukke det uventede fra Russland

Derfor har han lagt ut en video på Youtube, der han henvender seg direkte til russiske borgere.

– Vi er tvunget til å snakke til dere, innbyggere av Russland, slik at dere kan finne dem som ble drept på vårt territorium – drept fordi de krysset grensen ulovlig, basert på en illegal og avskyelig ordre fra presidenten deres, sier Denysenko i videoen.

– Jeg ville ikke dra hit

Innenriksdepartementet har ifølge nyhetsbyrået AFP også opprettet nettsiden «200rf.com», der de legger ut bilder og videoer av russiske soldater som er tatt til fange. Navnet spiller på uttrykket «Last 200», som referer til døde soldater.

«Hvis slektningene eller vennene dine er i Ukraina og deltar i krigen mot vårt folk, kan du få informasjon om deres skjebne her», står det på nettsiden.

KRIGSOFFER: En død russisk soldat foran et russisk militærkjøretøy utenfor Kharkiv 25. februar. Ukraina ber russerne identifisere soldater som er drept eller tatt til fange.

Innenriksdepartementet har også opprettet en tilhørende kanal på meldingsappen Telegram, der de deler informasjon om krigsfanger og drepte russiske soldater.

På kanalen ble det ifølge Radio Free Europe publisert en video der en av krigsfangene blir spurt om han vil si noe til foreldrene sine.

– Mamma og pappa, jeg ville ikke dra hit. De tvang meg, sier den russiske soldaten.

Skal beskyttes

Tobias Köhler, juridisk seniorrådgiver i Norges Røde Kors, vil ikke uttale seg spesifikt om den ukrainske nettsiden, men sier at på generell basis strider det mot Geneve-konvensjonen å vise frem bilder av krigsfanger.

KRIGSFANGER: Bildet viser ifølge ukrainske myndigheter to russiske soldater som er tatt til fange utenfor Kyiv.

– Krigsfanger er beskyttet av den tredje konvensjonen. De skal beskyttes mot vold, skade og mot ydmykelse og offentlig nysgjerrighet, sier han.

Les også: Disse våpnene bruker Russland mot Ukraina

Ifølge Köhler har Ukraina, som alle parter i konflikten, plikt til å opprette kontakt med familien av krigsfanger.

– Poenget er at man skal behandle krigsfanger humant, og gjøre det man kan for å opprette kontakt med familien. Prosedyren er beskrevet i tredje konvensjonen, som sikrer at informasjonen er pålitelig, sier han.

Powered by Labrador CMS