Nyheter

STOPPET: En stormpanservogn i flammer. Bildet ble lagt ut av det ukrainske forsvaret, som hevder at det er en del av en kolonne T-72 stridsvogner som ble stoppet ved byen Hlukhiv.
STOPPET: En stormpanservogn i flammer. Bildet ble lagt ut av det ukrainske forsvaret, som hevder at det er en del av en kolonne T-72 stridsvogner som ble stoppet ved byen Hlukhiv.

Disse våpnene bruker Russland mot Ukraina

Russland angriper Ukraina med stridsvogner, fly og missiler. Dette er noen av våpnene som blir brukt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til torsdag startet Russland invasjonen av nabolandet Ukraina fra flere fronter. Russerne tok i bruk en rekke forskjellige typer militært utstyr: missiler, stridsvogner og fly.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Lite er offisielt om hvilke våpen Russland bruker til invasjonen, men det er postet bilder og videoer på sosiale medier av invasjon, noe som gir en pekepinn på hvilke redskaper russerne benytter seg av.

Les også: Historiker ser likheter med 9. april

Mye av informasjonen som kommer gjennom sosiale medier er ikke uavhengig bekreftet. Men dette er i hovedsak våpen som er de russiske militære styrkene har benyttet seg av i tidligere kriger.

Stridsvogner

Det russiske forsvaret har flere typer stridsvogner. Arbeidshesten er T-72, som ble produsert i Sovjetunionen. Den har en 125 mm kanon, drives av en turbodiesel V12-motor og kan nå hastigheter på opptil 80 km/t.

Det ukrainske forsvaret publiserte bilder i sosiale medier av det som skal være flere russiske T-72 stormpanservogner stoppet av et amerikanskprodusert Javelin-missil i den nordøstlige byen Hlukhiv, nær den russiske grensen. Selv betegner de T-72 som stridsvogner.

Russerne skal også ha brukt stridsvogner av typen T-80 og T-90. På sosiale medier sirkulerer videoopptak av det som skal være en russisk T-80, overtatt av ukrainerne.

Twitter-kontoen OSINTmonitor har publisert bilder og video av T-80 og stormpanservognen BMP-3 i Tsjernobyl.

Bombefly

Ifølge avisen Washington Post anslår amerikanske myndigheter at Russland brukte rundt 75 bombefly til å gjennomføre bombetokter i Ukraina første fase av invasjonen.

Det skal blant annet dreier seg om fly av typen Tupolev TU-95, men det er ubekreftet. Dette er i så fall fly som kan bære atomvåpen.

Det har kommet meldinger om at russiske fly er blitt skutt ned. Russiske helikoptere har også deltatt i invasjonen, uten at det er bekreftet hva slags modeller det dreiser seg om.

Missiler

Russland har sendt en rekke forskjellige typer missiler mot nabolandet. Disse har rammet en rekke militærinstallasjoner i Ukraina. Ifølge nettavisen The Drive har det kommet ubekreftede rapporter om at russerne bruker kryssermissilet Iskander-K mot Ukraina.

The Drive skriver også at Russland bruker det supersoniske kryssermissilet Kh-31P, som angivelig ikke er brukt i krig før. I tillegg skriver nettavisen at også kryssermissiler 3M14 Kalibr skal være tatt i bruk mot mål i Ukraina, men har ikke dokumentert dette. 3M14 Kalibr ble benyttet av russerne under krigen i Syria.

3M14 Kalibr sendes fra marinefartøy, så hvis Russland bruker dette missilet mot Ukraina, er det trolig avfyrt fra skip i Svartehavet.

Russland bruker også flere forskjellige typer ballistiske missiler. Ifølge det amerikanske utenriksdepartementet sendte russerne av gårde mer enn 100 ballistiske missiler den første dagen av av invasjonen. Det skal ifølge The Drive dreie seg om kortdistansemissilene Iskander-M og Totsjka.

Les også: Norges forsvarsattaché i Ukraina tror Russland kan være motivert av Ukrainas naturressurser

Powered by Labrador CMS