Nyheter

STØTTE: Speaker Mike Johnson fikk lørdag gjennom en serie støttepakker til USAs allierte i Representantenes hus. Den største, på 61 milliarder dollar, var til Ukraina.

USA: Ny støttepakke til Ukraina godkjent

Etter måneder med krangel og stillstand har Representantenes hus vedtatt militærstøtte til Ukraina på 61 milliarder dollar.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjonen:

  • Representantenes hus i USA har godkjent en omfattende støttepakke til Ukraina, med et solid flertall på 311 mot 112 stemmer.
  • Støttepakken inkluderer militærhjelp for å styrke Ukrainas forsvar mot den russiske invasjonen, etter at tidligere midler ble oppbrukt.
  • Debatten i Representantenes hus var alvorstung, med oppfordringer fra både republikanske komitéledere og toppdemokrater om rask behandling.
  • Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttrykte takknemlighet for støtten, som han mener vil holde historien på rett spor.
  • Russiske myndigheter har uttrykt misnøye med vedtaket, med påstander om at det vil føre til flere ukrainske dødsfall.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Loven går nå videre til Senatet for endelig behandling, før den ender opp på president Joe Bidens kontor for signering. I en uttalelse fra Det hvite hus lørdag oppfordret presidenten Senatet til å behandle saken raskt.

Kammeret godkjente også som ventet en støttepakke til Taiwan på 8,1 milliarder dollar, samt militær støtte til Israel på totalt 13 milliarder dollar. Det er også satt av 9 milliarder dollar til humanitær hjelp til Gaza og andre sårbare befolkningsgrupper rundt om i verden.

Det var imidlertid Ukraina-støtten som var den aller største saken på kongressrepresentantenes bord lørdag. Den ble vedtatt med solid flertall – 311 mot 112 stemmer.

En serie tillegg til loven som var utformet av motstanderne for å vanne ut eller ødelegge den, ble alle stemt ned.

Langvarig stillstand

Vedtaket kommer etter uker med politisk strid og intern krangel blant Republikanerne i Representantenes hus. En gruppe republikanerne på ytre høyre fløy er sterkt imot amerikansk militærstøtte til Ukrainas kamp mot den russiske invasjonen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det har ført til at speaker Mike Johnson sto overfor en svært vanskelig politisk balansegang, siden Republikanernes flertall i forsamlingen er syltynt.

Den amerikanske militærstøtten til Ukraina stanset opp etter at den forrige pakken var oppbrukt. Europeiske og andre vestlige støttespiller har så langt ikke klart å fylle opp dette tomrommet, noe som har fått konsekvenser på slagmarken.

Sliter

Ukraina har de siste månedene slitt hardt i kampen mot de russiske invasjonsstyrkene. President Volodymyr Zelenskyj har gjentatte ganger bedt om forsyninger av luftvern og artillerigranater.

Amerikanske militære har anslått at Russland, som blant annet skal ha fått overført materiell fra Nord-Korea og Iran, har fem ganger så stor ildkraft som ukrainerne.

Nyhetsbyrået AP beskriver debatten i forkant av avstemningen som alvorstung og målrettet. Både republikanske komitéledere og toppdemokratene i gruppene oppfordret til en rask behandling av saken.

– Verdens øyne er på oss, historien vil dømme oss ut fra hva vi gjør her nå, sa Texas-republikaneren Michael McFaul, som leder utenrikskomiteen.

Da støtten var vedtatt, brøt det ut jubel og klapping i salen. Enkelte viftet med ukrainske flagg.

AKTIVIST: En Ukraina-aktivist utenfor Kongressbygningen lørdag.

Takknemlig

Reaksjonene lot heller ikke vente på seg. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takket USA i en melding på X/Twitter.

– Jeg er takknemlig overfor Representantenes hus, begge partier, og speaker Mike Johnson personlig, for beslutningen som gjør at historien er på rett spor, skrev han.

Også Nato-sjef Jens Stoltenberg gledet seg over utfallet.

– Jeg ønsker velkommen at Representantenes hus i USA har godkjent en stor ny støttepakke til Ukraina. Ukraina bruker våpnene som de Nato-allierte gir landet til å ødelegge den russiske kampevnen. Dette gjør oss alle tryggere, både i Europa og Nord-Amerika, sier Stoltenberg på X/Twitter.

– Dette er svært gledelige nyheter. Denne støtten er sårt tiltrengt og vil blant annet bidra til å gi Ukraina bedre luftverndekning, skriver utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en epost til NTB.

Russisk misnøye

USAs president Joe Biden gleder seg over hjelpepakkene og omtalte dem som et svar på «historiens kall».

Russiske myndigheter kommenterte også vedtaket lørdag, og sa at USAs støtte «vil drepe enda flere ukrainere».

– Avgjørelsen om å gi støtte til Ukraina var ventet og forutsigbar, sa president Vladimir Putins talsperson Dmitrij Peskov til det statlige russiske nyhetsbyrået Tass

Eide er fornøyd

Støtten fra USA er avgjørende for å snu den trenden vi har sett den siste tiden, der Russland har vunnet noe terreng med sine angrep, sier utenriksministeren.

– Dette er svært gledelige nyheter. Denne støtten er sårt tiltrengt og vil blant annet bidra til å gi Ukraina bedre luftverndekning, skriver utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en epost til NTB.

Han påpeker at USA har vært en svært viktig støttespiller for Ukraina i forsvarskampen mot den russiske invasjonen. Innenrikspolitiske forhold i USA har den siste tiden ført til at det ikke er blitt enighet om noen ytterligere støtte til Ukraina i Kongressen side høsten 2023.

PÅ BESØK: Mandag og tirsdag denne uken var utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i Ukraina der han blant annet møtte president Volodymyr Zelenskyj.

– Dette har resultert i stor materiellmangel blant ukrainske styrker langs fronten og har gitt russiske styrker et overtak, sier Eide.

Da han tidligere denne uken besøkte både Kyiv og Odesa i Ukraina, sa president Zelenskyj og Ukrainas militære og sivile ledelse at de trenger med militær støtte snarest.

Eide understreker at situasjonen i Ukraina fortsatt er svært alvorlig, og mener flere land må ta ansvar for å støtte det krigsherjede landet.

– Det er viktig at den amerikanske støttepakken ikke må bli noen hvilepute for Ukrainas europeiske partnere. Alle nå må ta sin del av ansvaret og benytte det momentumet den amerikanske støttepakken skaper, sier han.

Takknemlig

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier han er takknemlig etter vedtaket i Representantenes hus om ny støtte til kampen mot den russiske invasjonen.

– Jeg er takknemlig overfor Representantenes hus, begge partier, og speaker Mike Johnson personlig, for beslutningen som gjør at historien er på rett spor, skriver presidenten i en melding lagt ut på X/Twitter.

– Takk, USA, avslutter han.

Langer ut mot USA

Etter det amerikanske vedtaket om å sende mer militær støtte til Ukraina spår Russland at innsatsen vil bli en fiasko.

Talsperson Maria Zakharova i utenriksdepartementet i Moskva anklager søndag USA for å føre en hybridkrig mot Russland.

Videre hevder hun at USA bruker ukrainere som «kanonføde». Hun spår at USAs innsats i Ukraina vil ende som en «ydmykende fiasko» slik som krigene i Vietnam og Afghanistan.

Etter at det lenge var uklart når og om USA ville bevilge mer støtte til Ukraina, vedtok Representantenes hus lørdag 61 milliarder dollar i ny militærstøtte.

Russland sendte store militære styrker inn i Ukraina i februar 2022. Mangel på ammunisjon har den siste tiden vært en utfordring for ukrainerne som kjemper mot invasjonsstyrkene.

Powered by Labrador CMS