Nyheter

TYRKIA: President Recep Tayyip Erdogan gjennomførte en samtale med Russlands president Vladimir Putin mandag. Avbildet i Ankara, Tyrkia, 14. mai

Erdogan til Putin: Nødvendig med sikkerhetssone i Syria

Recep Tayyip Erdogan har sagt til sin russiske motpart at det er avgjørende å opprette en såkalt «trygg sone» inne i Syria, ifølge Tyrkias presidentkontor.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tyrkiske presidenten Erdogan varslet senest i forrige uke en ny tyrkisk militæroffensiv i nabolandet Syria for å opprette en slik sone.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tyrkiske styrker og alliert milits kontrollerer fra før deler av det nordlige Syria. Andre deler kontrolleres av den kurdiske YPG-militsen, som Tyrkia regner som PKK-geriljaens forlengede arm i Syria. Også USA, Russland og det syriske regimet har soldater i grenseregionen.

Russland og Tyrkia ble i 2019 enige om at russisk militærpoliti og syriske grensevakter skulle begynne å presse kurdisk milits 30 kilometer vekk fra den tyrkiske grensa.

Les også: Dette skjedde i Ukraina i natt.

USA advarer

Erdogan sa mandag til Russlands president Vladimir Putin at en slik sone ennå ikke er etablert og at det er «påkrevd å sikre disse områdene», opplyser kontoret hans. Erdogan hevdet at kurdisk milits fortsetter å angripe Tyrkia, som regner YPG for å være en terrorgruppe.

USA, som har kjempet sammen med YPG mot IS i Syria, har advart Nato-allierte Tyrkia mot å starte en ny offensiv og sagt at det kan sette amerikanske soldater i fare.

EKSPORT: I samtalen mandag sa Putin at at Russland vil godta eksport fra russiske havner så fort sanksjonene mot landet heves. Avbildet under en videokonferanse med Eurasian Economic Forum 26. mai.

Erdogan sa også til Putin at Tyrkia er klar til å gjenoppta en rolle i å få en slutt på krigen i Ukraina. Det inkluderer deltakelse i en mulig «observasjonsmekanisme» med Ukraina, Russland og FN, heter det fra Ankara.

Etter at Russland invaderte Ukraina 24. februar, deltok landene i forhandlinger i Istanbul i mars om å få en slutt på krigen.

Les også: Fransk journalist drept på jobb i Ukraina.

Putin vil godta eksport fra ukrainske havner

I den samme samtalen sa Putin at Russland vil bidra til uhindret eksport av korn fra ukrainske havner.

Mer generelt ønsker Russland å bidra til uhindret skipstransport i Svartehavet, ifølge en utskrift av samtalen mandag som er offentliggjort av russiske myndigheter.

I tillegg forsikret Putin at Russland er klar til å eksportere store mengder jordbruksprodukter og kunstgjødsel – så snart sanksjonene mot landet heves.

Ukraina og Russland er to av verdens viktigste eksportører av korn og andre jordbruksprodukter. Ukraina-krigen har bremset eksporten fra begge landene, noe som har utløst frykt for global matmangel og forverrede sultkatastrofer i afrikanske land.

I ukrainske havner ligger det frakteskip med korn som ikke kommer seg av gårde fordi de er omgitt av russiske marinefartøyer.

I tillegg hindres transporten av flyteminer som er lagt ut både av russiske og ukrainske styrker.

Les også: Mann dømt for grovt bedrageri etter å ha utgitt seg som ansatt i E-tjenesten.

Powered by Labrador CMS