Nyheter

DRO TIL SVERIGE: Wagner-avhopper Andrej Medvedev dro til Sverige mens saken om politisk asyl er til behandling.

Wagner-avhopper Medvedev pågrepet i Sverige

Den antatte Wagner-avhopperen Andrej Medvedev er pågrepet i Sverige, bekrefter hans forsvarer. Medvedev skal ha dratt for å handle billige sigaretter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var Vladimir Osetsjkin, leder for den russiske menneskerettsorganisasjonen Gulagu.net, som meldte om pågripelsen torsdag kveld.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge Osetsjkin tok Medvedev bussen til Göteborg fordi prisene på sigaretter er lavere i Sverige enn i Norge. Han skal ha kommet for sent til bussen tilbake, og deretter blitt pågrepet.

– Andrej hevder han ikke visste at han ikke kunne forlate Norge før saken om politisk asyl ble vurdert, skriver Osetsjkin på Facebook.

Ifølge aktivisten sitter Medvedev i et migrasjonsfengsel i Göteborg.

Til Dagbladet bekrefter Medvedevs advokat, Brynjulf Risnes, pågripelsen.

– Han trodde han kunne reise til Sverige. Det har dessverre ikke asylsøkere anledning til. Han er lei seg for denne misforståelsen og håper han vil bli overført tilbake til Norge snart, skriver Risnes i en tekstmelding til avisen.

Les også: Wagner-sjefen med bønn til Russlands forsvarsminister.

Migrationsverket kan ikke bekrefte

Til den svenske avisa Expressen forteller kommunikasjonssjef Linda Widmark i Migrationsverket at hun ikke kjenner til saken.

– Jeg har ingen mulighet til å undersøke det nå, og ikke engang mulighet til å bekrefte om det stemmer, sier hun.

Medvedev var med i den russiske leiesoldatgruppa Wagner i flere måneder i 2022 før han rømte, ifølge Gulagu.net. Han søkte asyl i Norge etter å ha krysset Pasvikelva utenfor Kirkenes.

Les også: – Vi er faktisk fascistene, sier en tidligere russisk soldat som har kjempet i Ukraina.

I retten i slutten av måneden

Andrej Medvedev må i slutten av denne måneden møte i Oslo tingrett, tiltalt for å ha hindret politiet i å pågripe ham etter et slagsmål utenfor et utested i Oslo.

– Han mener det hele er en misforståelse, sa advokaten hans, Brynjulf Risnes, til NTB da tiltalen ble kjent.

Powered by Labrador CMS