Nyheter

SIKKERHETSPOLITIKK: Ine Eriksen Søreide stilte spørsmål om norsk sikkerhetspolitikk i Stortingets muntlige spørretime.

Høyre frykter dreining i sikkerhetspolitikken

Støre-regjeringen kommer med uklare formuleringer når det gjelder sikkerhetspolitikken, mener Høyre. De frykter mer ettergivenhet overfor Russland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) viste til Hurdalsplattformen under et ordskifte med nåværende utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Der heter det at regjeringen vil «styrke den utenriks- og sikkerhetspolitiske dialogen i nord og etablere felles møteplasser for å diskutere sikkerhetspolitiske utfordringer».

– Dette er en uklar formulering som kan representere et betydelig linjeskift i norsk utenrikspolitikk, hevdet Eriksen Søreide.

– Hvilke nye møteplasser er det snakk om, hvilke land skal inkluderes, og hva skal diskuteres, ville hun vite.

Huitfeldts svar var at hovedlinjene i norsk sikkerhetspolitikk ligger fast.

– Formuleringen innebærer ingen dreining, sa hun, men understreket at forutsigbarhet er viktig.

– Russerne og andre aktører skal vite hvor de har oss. Det at vi ønsker å intensivere dialogen med Russland, står ikke i motsetning til den forutsigbarheten vi har i sikkerhetspolitikken, sa Huitfeldt, som onsdag debuterte som statsråd i den muntlige spørretimen.

Eriksen Søreide viste også til at Russland ønsker «konsultasjoner» med Norge om Svalbard, noe den forrige regjeringen konsekvent avviste.

– Kommer Svalbard til å bli en av de nye møteplassene, spurte hun.

– Norsk svalbardpolitikk har ligget fast siden 1920. Det er ingen endringer i norsk svalbardpolitikk, kunne Huitfeldt berolige med.

Les mer: En venstrevridning i norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk kan skade forholdet til USA, mener Frank Bakke-Jensen.

Powered by Labrador CMS