Nyheter

ÅPEN: Riksdagens godkjennelse kreves for at en væpnet styrke skal kunne sendes til et annet land, sa utenriksminister Tobias Billström (til høyre) da han lørdag kveld møtte pressen sammen med forsvarsminister Pål Jonson, begge fra Moderaterna. Nå har det blitt vedtatt i den svenske nasjonalforsamlingen.

Riksdagen: Væpnet svensk styrke kan sendes til Sudan

Den svenske Riksdagen har godkjent regjeringens plan om å sende en væpnet styrke til Sudan for å delta i evakuering av svensker som befinner seg der.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vedtaket i den svenske nasjonalforsamlingen ble gjort søndag formiddag. Det åpnes for at hele 400 mann kan sendes til Sudan, ifølge SVT.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I praksis blir det trolig langt færre, ifølge Aron Emilsson fra Sverigedemokraterna. En ikke navngitt kilde sier til nyhetsbyrået TT at det trolig blir snakk om opptil 150 personer.

Én mulighet som regjeringen ser for seg, er at svenske soldater tar seg inn i hovedstaden Khartoum for å hente ut svenske borgere.

Ifølge TTs opplysninger har Sudans regjering godtatt den svenske planen. Den siste uken har det vært harde kamper mellom regjeringsstyrkene og den paramilitære gruppen RSF i Khartoum.

Utenriksdepartementet om evakuering i Sudan: Jobber gjennom militære og diplomatiske kanaler

Flere hundre drepte

På Sveriges ambassade i hovedstaden Khartoum arbeider et titall svensker.

Når en evakuering kan skje, er foreløpig uklart som følge av sikkerhetssituasjonen. Uansett vil innsatsen bli koordinert med andre land, påpeker de svenske ministrene.

Kampene i Sudan brøt ut i millionbyen 15. april mellom hærstyrkene til landets to mektigste generaler. Siden er hundrevis av sivile drept krigshandlinger i Khartoum og andre steder i Sudan.

Kampene har fortsatt etter at både regjeringshæren og den paramilitære gruppen RSF kunngjorde en tre dager lang våpenhvile. Lyden av kraftig skuddild, høye eksplosjoner og kampfly kunne høres over mange deler av hovedstaden lørdag.

Kamper på flyplassene

I over en uke har hærstyrkene til landets to mektigste generaler kjempet harde kamper mot hverandre, og hundrevis av sivile er drept. Her stiger røyk opp fra kampene i Khartoum lørdag, på tross av at partene kunngjorde en våpenhvile.

Hærsjef Abdel Fattah al-Burhan sa lørdag at han vil samordne koordineringen av amerikanske, britiske, kinesiske og franske borgere og diplomater fra Sudan. Ifølge hæren kan de evakueres på militærfly. Men de fleste større flyplasser i Sudan er blitt forvandlet til slagmarker, og det er svært farlig å bevege seg inn og ut av Khartoum.

Millioner av sudanere har søkt tilflukt innendørs den siste uka. Tusenvis av utlendinger befinner seg også i Sudan. Blant dem er anslagsvis 16.000 amerikanere, men regjeringen i USA sier de ikke har noen planer om å koordinere noen evakuering av dem.

Lørdag kunngjorde Saudi-Arabia at de har gjennomført den første vellykkede evakueringen av sivile fra Sudan siden kampene brøt ut. Rundt 50 saudiske satsborgere og en rekke borgere fra «vennlige land» ankom havnebyen Jeddah i båt, ifølge statlig TV.

Luftangrep og gatekamper

Norge, Sverige, EU og Sveits har tidligere opplyst at forbereder en mulig evakuering av egne borgere fra Khartoum – men at situasjonen fortsatt er for utrygg.

Les også: Harde kamper i Khartoum tross løfter om våpenhvile

– Det er ikke mulig å bistå norske borgere til å reise fra Sudan nå, i en uoversiktlig situasjon med luftangrep, gatekamper og stengt flyplass, sa pressekontakt Guri Solberg i UD lørdag ettermiddag.

Les også: Norge vurderer å bruke Forsvaret for å hente ut nordmenn i Sudan

Det er registrert rundt 60 personer med norsk tilknytning i Sudan. Utenriksdepartementet i Oslo opplyser at evakuering av de tre diplomatene i Khartoum har høyeste prioritet.

Powered by Labrador CMS