Nyheter

VARSEL: Russland har varslet NOTAM-områder i Barentshavet. Punktet på kartet indikerer hvor Barentshavet er. Forsvarets forum er ikke kjent med koordinatene for selve områdene.

Russland har sendt ut NOTAM om rakettoppskyting

To fragmenter vil falle ned i to varslede områder i Barentshavet etter en russisk rakettoppskyting til verdensrommet i neste uke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Varselet gjelder 26. og 27. april, opplyser Forsvaret. Et såkalt NOTAM, Notice to airmen, sendes ut om forhold som kan påvirke lufttrafikken.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

«Det har som normalt blitt varslet i god tid før eventuelle nedslag», skriver Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i en e-post til NTB.

Talsperson Preben Aursand ved FOH utdyper til Forsvarets forum at varslet gjelder en rakettoppskyting til verdensrommet.

– Russiske romfartsstyrker skal gjennomføre en rakettoppskyting til verdensrommet. To fragmenter fra det skal falle ned i to områder innenfor norsk økonomisk sone i internasjonalt farvann, sier Aursand.

Områdene i Barentshavet som er berørt av varselet ligger på det nærmeste om lag 100 nautiske mil fra norskekysten. Det er dermed snakk om internasjonalt farvann, der Russland har rett til å øve og trene.

«Vi forventer imidlertid at Russland opptrer på en trygg og sikker måte», skriver FOH, som lover å følge nøye med.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen stod det at det dreide seg om en missiltest. FOH har opplyst at det riktige er at det er en rakettoppskytnig til verdensrommet. Endringen er gjort 21.04.2022, klokken 10.20.

Powered by Labrador CMS