Nyheter:

Dette udaterte bildet av Elisabeth Jo Shirley er distribuert av West Virginia Division of Corrections and Rehabilitation.

Ville tilby Russland topphemmelig informasjon - tatt i Mexico

En tidligere ansatt i det amerikanske forsvaret har erkjent at hun stjal topphemmelig informasjon. Siden skal hun ha forsøkt å tilby informasjonen til russiske myndigheter.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det går fram av en pressemelding om tiltalen fra påtalemyndigheten i West Virginia i USA mandag. Den tiltalte, Elisabeth Jo Shirley, sa seg skyldig i forholdene hun var tiltalt for, og inngikk en såkalt tilståelsesdom.

Det var i juli 2019 at Shirley tok med sin seks år gamle datter til Mexico med formål å opprette kontakt med representanter for russiske myndigheter, skriver påtalemyndigheten. Hun ville be om oppholdstillatelse i et land som ikke kom til å utlevere henne til USA. Med seg til Mexico hadde hun stjålne graderte dokumenter.

Topphemmelig informasjon

Dokumentet Shirley har erkjent å ha stjålet, var fra det nasjonale sikkerhetsbyrået (National Security Agency) og var gradert topphemmelig. Dokumentet inneholdt etterretningsinformasjon om en annen stats militære og politiske anliggender.

Shirley har en lengre karriere i det amerikanske forsvaret. Hun har tjenestegjort i luftforsvaret og ble klarert for topphemmelig i 1994. Etter av hun avsluttet sin aktive tjeneste, har hun vært del av reservistene til både luftforsvaret og sjøforsvaret. Mellom 2001 og 2012 hadde hun flere stillinger i sjøforsvarets kontor for etterretning, forsvarsdepartementet, energidepartementet, en nasjonal gruppe for etterforskning i cyber-domenet og flere andre enheter som arbeider med forsvar.

I tillegg til å ha stjålet informasjonen, har hun også erkjent ulovlig bortføring av barnet sitt til Mexico. Hun hadde ikke foreldrerett, står det i meldingen. Det var etter et avtalt samvær med datteren i juli 2019 at kvinnen ikke leverte barnet tilbake til hennes far, som har hovedomsorgen, skriver Stripes.com.

Mens hun oppholdt seg i Mexico forberedte kvinnen en skriftlig beskjed til personer tilknyttet russiske myndigheter, der det blant annet sto at hun hadde hastverk med å få «gjenstander sendt som er knyttet til livsverket før de blir beslaglagt og ødelagt», ifølge pressemeldingen.

Påtalemyndigheten mener at kvinnen har brutt tilliten det amerikanske folket har gitt henne ved å ta den graderte informasjonen og rømme til Mexico.

– Hun doblet dette sviket da hun forsøkte å tilby gradert informasjon til den russiske regjeringen, sier assisterende påtaleleder John C. Demers i pressemeldingen.

Pågrepet av mexicansk politi

13. august i fjor ble Shirley sporet opp på et hotell i Mexico City. Mexicansk politi pågrep kvinnen, som var etterlyst av amerikanske myndigheter. På beslaglagte elektroniske enheter fant FBI informasjon som er gradert hemmelig og utkast av meldinger som kvinnen hadde skrevet til russiske myndigheter.

– Vi er takknemlige for at våre samarbeidspartnere lyktes i å lokalisere og pågripe den siktede i Mexico, sier Demers.

Han legger til at skaden på nasjonal sikkerhet kunne vært stor dersom kvinnen ikke ble pågrepet raskt.

– Føderalt ansatte og medarbeidere med høy sikkerhetsklarering lover å beskytte klassifisert informasjon fra fremmede parter. Det er et essensielt ansvar i beskyttelsen av vårt lands nasjonale sikkerhet, sier Michael Christmas, FBIs spesialagent i Pittsburg, ifølge nyhetsbyrået AP.

Shirley risikerer opp til ti års fengsel og bot opp til 250.000 dollar for tiltalepunktet som omhandler brudd mot nasjonal sikkerhet. I risikerer hun tre år i fengsel for bortføringen.

Powered by Labrador CMS