Soldaten «Mars»:
– De er der for å drepe ukrainere 

STORBRITANNIA (Forsvarets forum): Til tross for tung kamperfaring, drar ukrainske soldater nytte av utdanningen de får fra norske instruktører. Kunnskap som kan redde liv.

Publisert Sist oppdatert

– I krig er følelser noe som kan få deg drept, sier den ukrainske soldaten «Mars» til Forsvarets forum.

Flere av de ukrainske soldatene som kommer til Storbritannia er allerede herdet av krig, og kamphandlinger er ikke fremmed for dem. I tillegg til rekrutter, utdannes også ukrainske instruktører. De er kommet for å finspisse sine ferdigheter og ta med seg kunnskapen tilbake til sine soldater i Ukraina.

Forsvarets forum treffer to av dem. Soldatene «Skif» og «Mars». For sin egen sikkerhet, bruker de kallenavn. De to soldatene har begge tung erfaring fra flere frontavsnitt i Ukraina, og har deltatt i harde kamper.

«Skif» er rekognoseringsoldat og ildleder. Oppgavene hans i strid har vært helt i front, der han finner fienden og sørger for at det ukrainske artilleriet treffer dem. Han er lavmælt og har snille øyne, likevel har han en alvorlig mine. Under balaklavaen skjuler et kraftig mørkt skjegg seg.

«Skif» forteller at det til tross for tidligere utdanning og kamperfaring fra Ukraina, er flere elementer i utdanningen de får i Storbritannia som har lært ham mye. Spesielt når det kommer til hvordan han skal bevege seg, både i terrenget og i bebyggelse.

 – Jeg tror jeg totalt sett har fått mer kunnskap som kan holde meg i live, sier «Skif»

– Hva er det viktigste for å holde seg i live ved fronten?

 – Det finnes ikke et bestemt svar på det. Det handler om kunnskap og forberedelser. Jo mer jeg vet og kan, jo større er sjansen min for å overleve. Jo mindre jeg vet og kan, jo større er faren for at jeg mister livet, sier han.

– Tror du treningen andre uerfarne ukrainske soldater mottar her kan utgjøre en forskjell når de kommer i strid?

 – Ja, det vil gi dem mye. De får en grundig og intens innføring i grunnleggende soldatferdigheter. De får mye praktisk trening, noe som vil gjøre dem til bedre soldater og komme til nytte ved fronten, sier «Skif».

«Skif»

Den andre soldaten Forsvarets forum treffer går under kallenavnet «Mars». I likhet med «Skif» er han også rekognoseringssoldat. «Mars» er kraftig bygget, har lyse trekk og et kaldt blikk.

Han mener en av de største tabbene uerfarne soldater begår på slagmarken, er å undervurdere fienden. Han forteller om en målrettet og brutal motstander, som er både slu og profesjonell.

– De vet hva de gjør, hvor de er og akkurat hvorfor de er i Ukraina. De er der for å drepe ukrainere, sier han.

Ifølge «Mars» verdsetter russerne overhodet ikke menneskeliv og deler ikke vestlige verdier eller menneskesyn.

 – Hvis jeg og mine menn tar en krigsfange, så kan jeg garantere at de blir behandlet på riktig måte. Det gjelder ikke for russerne. De forholder seg ikke til de reglene som gjelder i krig, sier han.

– Gjør den kunnskapen det lettere for deg å drepe russiske soldater?

 – Jeg bruker ikke deres umenneskelige oppførsel som et verktøy for meg selv, for at det skal bli lettere å drepe dem. Jeg vil være profesjonell og fortsette med det så godt jeg kan. Jeg vil ikke la mine følelser styre meg, men være den som styrer mine følelser. I krig er følelser noe som kan få deg drept, sier «Mars».

«Mars»

Både «Skif» og «Mars» sier de opplever de norske instruktørene som seriøse og engasjerte i deres sak.

– Det første som slo meg her, er hvor ansvarlig instruktørene er. De vet hva de driver med og de vet hvorfor de er her, sier «Skif».

 «Mars» mener at nordmennene ikke bare er opptatt av å «komme seg gjennom opplegget», men at de er genuint opptatt av at de som utdannes forstår og lærer. Han mener metodikken og måten det gjøres på er noe av det mest verdifulle han vil ta meg seg videre.

 – Instruktørene er opptatt av at gutta er til stede i undervisningen. De sørger for at alle skjønner hvorfor de skal lære det og at de faktisk forstår, fordi det redder liv, sier «Mars».

De to soldatene trekker frem at ukrainske soldater mangler kompetanse på krigføring i urbane områder. Hvordan man skal bevege seg og hvordan man skal slåss fra hus til hus i nærstrid. Nato-soldaters tilnærming skal på mange områder skille seg fra det de tidligere har lært, og derfor er det mange nye momenter de kan kombinere med sine tidligere erfaringer.

 – Det viktigste er kunnskapen om overlevelse. Hvordan man kan videreføre kunnskap som forhåpentligvis kan gi andre ukrainske soldater evnen til å overleve i strid, sier «Skif».

 – Du kan være verdens beste soldat, men hvis du ikke vet hvordan du skal dele kunnskapen din og overføre den til de andre soldatene, da er du i prinsippet ubrukelig. Da er du bare nok en mann i skyttergraven, sier kollega «Mars».

«Mars» mener også at utdanningen vil lære mange hvordan de skal bruke utstyret sitt på en skikkelig og riktig måte. Han er tydelig på at det hjelper fint lite å ha det dyreste og beste utstyret, om du ikke vet hvordan du bruker det.

Han trekker frem flerlagsprinsippet, et prinsipp om hvordan man skal kle seg for å holde på varmen og beskytte seg best mulig mot vær og vind. Mange vet ikke hvordan det fungerer og bruker klær i feil rekkefølge. I noen tilfeller kan det føre til helt motsatt effekt: At man blir kaldere eller våtere, forteller «Mars».

Livet ved fronten kan være nådeløst, spesielt når vinteren og kulden setter inn. Det er ikke bare utdanning de ukrainske soldatene får i Storbritannia. De blir også utstyrt med klær, sko og annet materiell.

«Skif» forteller at det aller viktigste for de ukrainske soldatene er varme klær, og støvler og sko av høy kvalitet. Kvaliteten på utstyret de får utdelt har han ingenting å utsette på, men han synes det er masseprodusert og ikke godt nok tilpasset den enkelte.

– Med det som møter oss på bakken i krigen hjemme i Ukraina, så er viktig at alt sitter som det skal og fungerer på best mulig måte, sier han.

Ifølge «Skif» har han har fått utlevert alt av utstyr som en ukrainsk soldat skal ha, men fordi han synes det er dårlig tilpasset, bruker han omtrent ikke noe av det utleverte utstyret.

– Jeg har kjøpt alt jeg bruker for mine egne penger, så jeg vet at jeg får best kvalitet og best tilpasning.  Lønningene til ukrainske soldater er ganske høye, og derfor er det mulig for dem som ønsker, å kjøpe eget utstyr etter behov, sier «Skif».

«Mars» mener det ikke er noe som heter perfekt bekledning under de forholdene den ukrainske vinteren byr på ved fronten.

 – Det beste og dyreste utstyret vil fortsatt bli slitt og ødelagt, og du vil bli kald. Det vil fortsatt være vanskelig å løse de utfordringene vi møter om vinteren, sier han.

Mars mener de ukrainske soldatene har fått det utstyret de trenger og hvis den enkelte har andre behov, så kan de gå til anskaffelse av det på eget initiativ.

 – Kort forklart, hvis vi tar utstyret og treningen gutta her har fått nå, så kan vi sende dem hele veien til fronten, og både utstyret og treningen vi komme dem til nytte, sier «Mars».

Innen kort tid vil «Skif» og «Mars» være tilbake i Ukraina, der de skal overføre sin nyervervede kunnskap til andre ukrainere.

 (De ukrainske soldatene i reportasjen er anonymiserte etter krav fra det britiske forsvarsdepartementet.)

 

Powered by Labrador CMS