Nyheter:

FORSVARETS STASJON: Kontingenten på Jan Mayen denne vinteren besto av 18 personer. Nå er to av dem omkommet. Dette bildet ble tatt i februar 2020.

To forsvarsansatte omkom i snøskred på Jan Mayen

En kvinne i 50-årene fra Vestland og en mann i 30-årene fra Nordland, mistet livet i et snøskred på Jan Mayen lørdag. Begge var sivilt ansatte i Forsvaret

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nødetatene fikk melding fra Hovedredningssentralen Nord-Norge klokken 16.50 lørdag ettermiddag om at det var gått et snøskred i Borgdalen vestsiden av øya. Da var det tre timer siden skredet gikk.

– Tre ansatte ved Forsvarets stasjon på Jan Mayen var på en fritidstur da de ble truffet av et snøskred, et stykke unna stasjonen. Skredet skjedde rundt klokken 13.50 lørdag. En av de tre klarte å ta seg ut av skredet og fikk tatt seg tilbake til stasjonen, forteller kommunikasjonssjef Knut Helge Grandhagen i Cyberforsvaret i en melding.

Funnet etter tre og en halv time

Redningsmannskaper fra Forsvarets base på Jan Mayen ble umiddelbart sendt ut for å lete, og kort etter at letemannskapene kom fram, rundt klokken 17.20, ble de to savnede funnet. De to ble bekreftet omkommet klokken 19 lørdag. Personen som klarte å ta seg ut av skredet, er lettere skadet, ifølge Grandhagen.

Han forteller til Forsvarets forum at alt personell ved stasjon Jan Mayen bisto i arbeidet når de ble varslet om skredet og jobbet for å redde sine kolleger.

Pårørende ble varslet lørdag.

Såframt været tillater det skal de to omkomne hentes ut i løpet av mandagen.

– Det vil skje i morgen, dersom været tillater det. De må rydde rullebane på Jan Mayen, og det er estimert at det vil ta tolv timer, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Nordland politidistrikt til NTB.

Forsvaret har personell på Jan Mayen året rundt, og besetningen vinterstid består av 18 personer. Mannskapene byttes ut hvert halvår.

Tenker på de pårørende

Både forsvarssjef general Eirik Kristoffersen og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen mottok meldingen om ulykken med sorg.

– Nå går mine tanker og medfølelse først og fremst til de pårørende, det tette, lille fellesskapet på Jan Mayen – men også til venner og kolleger i Forsvaret. Det smerter når vi treffes av slike tragedier, sier forsvarsminister Bakke-Jensen.

– Folkene våre gjør en viktig jobb der hver dag, på norsk territorium, men likevel langt hjemmefra. Mine tanker går til de pårørende og venner av de omkomne og til deres nærmeste kolleger. Alle vi i Forsvaret tenker på dere og føler med dere i denne triste tiden, sier forsvarssjefen.

Også statsminister Erna Solberg (H) har kommentert ulykken.

– Det er med dyp sorg jeg har mottatt meldingen om at to ansatte ved Forsvarets stasjon på Jan Mayen lørdag ettermiddag omkom i et snøskred, skriver Solberg på Twitter.

– Mine tanker går til de pårørende, venner, kollegaer og det tette fellesskapet på Jan Mayen, skriver statsministeren.

Transportfly i beredskap

Forsvarets operative hovedkvarter har satt et C-130J Hercules transportfly i beredskap for å kunne støtte stasjonen. To kystvaktfartøy ble også omdirigert for å gi helikopterstøtte til Jan Mayen, men Kystvakten bekrefter overfor Forsvarets forum at dette ikke lenger er tilfellet.

Øya ligger i Norskehavet, rundt 1.000 kilometer vest for Norge, nord for Island mot Grønlandshavet. Jan Mayen er nesten 380 kvadratkilometer stor, og øya har tilhørt Norge siden 1930.

Powered by Labrador CMS