Kultur:
En varslet katastrofe
Operasjon «Market Garden» er kanskje det beste eksempelet på en mislykket militæroperasjon, mener Anthony Beevor.
– Mot slutten av krigen var det mange som førte detaljerte dagbøker. Det har gitt meg et unikt innblikk i hva både sivile og soldater gikk gjennom. Noen har til og med beskrevet hvordan det føles å bli truffet av en kule. Takket være disse kildene så føler jeg at dette er den beste boka jeg har skrevet, forteller Anthony Beevor.
Verdens mest populære krigshistoriske forfatter besøkte forrige uke Norge for å snakke om sin siste bok: «Arnhem – kampen om broene 1944».
– Operasjon «Market Garden» er kanskje det beste eksempelet på hvordan man ikke skal planlegge og gjennomføre organisere en militæroperasjon, mener Beevor.
Mislykket
Poenget med operasjonen var å få et fotfeste på andre siden av Rhinen for å invadere Tyskland. «Market Garden» var todelt. Tusenvis av fallskjermsoldater og utstyr skulle slippes bak de tyske linjene, nær byene Eindhoven, Nijmegen og Arnhem for å erobre broene over Rhinen. Omringet og uten tunge våpen var de helt avhengig av forsterkninger. Dette skulle komme fra allierte stridsvogner som skulle slå seg gjennom de tyske linjene og møte fallskjermstyrkene. Slik gikk det ikke.
– Fallskjermstyrkene ble sluppet for langt unna broene og innen de nådde fram var overraskelsesmomentet borte. Tyskerne slo også tilbake forsterkningene. Operasjonen var en katastrofe, sier han.
Krigsfanger
Som forfatter er Beevor kjent for detaljer som får fram krigens grusomhet. Han beskriver vettskremte fallskjermsoldater som sklir rundt på gulvet dekket av urin og oppkast når de skal hoppe ut av flyene. Rundt dem eksploderer granater fra lutvernskyts på alle kanter. Men på bakken er de heller ikke trygge. Tyskerne gjør innbitt motstand.
– Det var en utbredt euforisk følelse av at krigen snart var over. Amerikanerne og britene trodde at den tyske hæren var på randen av kollaps. Men man tok ikke i betraktning den tyske hærens evne til å reise seg igjen etter tilbakeslag, sier Beevor.
Kampene raste og krigsforbrytelser ble begått av begge parter. Faktisk gikk det så langt som at amerikanske fallskjermsoldater ble lovet perm til Paris for å ta med krigsfanger til hovedkvarteret.
– Amerikanske fallskjermsoldater var trent til å være veldig aggressive.
Men det sier ganske mye når man må bestikke sine egne soldater for å ikke skyte fanger.
Stalingrad
Som forfatter har Beevor flere bestselgere å se tilbake på. Gjennombruddet kom med boka Stalingrad. Den ble en enorm suksess og gjorde at han slo gjennom internasjonalt. Men underveis i prosessen hadde han ikke stor tro på prosjektet. Frem til da hadde ikke krigshistoriske bøker hatt særlig stor appell.
– Jeg var i et møte hos forleggeren Penguin. Administrerende direktør sa hun trodde Stalingrad kunne selge over 10 000 eksemplarer. Alle markedsføringsfolkene himlet med øynene. Ingen bok om militærhistorie hadde solgt mer enn 6000 tidligere. Til nå har Stalingrad rundet 2,2 millioner utgaver, sier Beevor.
Han har også tatt for seg mange av de andre avgjørende slagene under krigen, som Berlin, Ardennene og D-dagen. Neste år er det 75 år siden landgangen i Normandie. For fem år siden kommenterte Beevor fra Omaha beach for fransk TV. Statsminister Gordon Brown var også med. Han skulle møte president Obama for første gang.
– Brown var så spent at han gjentatte ganger kalte stranden for «Obama-beach». Det ble også overskriften i franske aviser dagen etter, sier Beevor.
Fengsel
Nå tar han likevel en pause fra 2. verdenskrig. De neste årene skal han jobbe med en bok om den russiske revolusjon og påfølgende borgerkrigen. Selv står han ikke særlig høyt i kurs hos russiske myndigheter.
– I teorien kan jeg få fem år i fengsel i Russland. I 2002 skrev jeg bok om slaget om Berlin og at russiske soldater voldtok et stort antall tyske kvinner. Etterpå har det kommet en lov som gjør det straffbart å snakke nedsettende om den Røde Arme, sier Beevor.
– Tar du likevel risikoen med å reise tilbake til Russland?
– Nei. Sannsynligvis ville jeg ikke blitt buret inne. Men det er ikke verdt å ta risikoen. Russland er et veldig uforutsigbart land om dagen, avslutter Beevor.