Nyheter

TALIBAN: Anas Haqqani (bildet) er en av representantene fra Taliban som ankom Norge lørdag. Nå vekker det reaksjoner at han har forbindelser til nettverket som sto bak angrepet på Serena Hotel i Kabul i 2008. Der ble den norske journalisten Carsten Thomassen drept.
TALIBAN: Anas Haqqani (bildet) er en av representantene fra Taliban som ankom Norge lørdag. Nå vekker det reaksjoner at han har forbindelser til nettverket som sto bak angrepet på Serena Hotel i Kabul i 2008. Der ble den norske journalisten Carsten Thomassen drept.

Medlem i Taliban-delegasjonen kobles til norsk journalists død

Et av medlemmene i Talibans delegasjon som lørdag landet i Norge, er broren til lederen av Haqqani-nettverket som sto bak angrepet på Serena Hotel i 2008.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I angrepet på hotellet i Kabul ble den norske journalisten Carsten Thomassen skutt og drept.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

En norsk UD-tjenestemann ble også hardt skadd i angrepet, og fem andre personer ble drept.

Mohammed Anas Zadran, som også er kjent som Anas Haqqani, er seniorrådgiver i innenriksdepartementet i Afghanistan, og er en av de 15 medlemmene i delegasjon som i tre dager skal ha forhandlinger på Soria Moria hotell i Oslo, skriver VG.

Les også: Taliban håper Oslo-samtaler bidrar til fredsatmosfære

Svartelistet

Ifølge NRK var han svartelistet av USA for bånd til terrorvirksomhet, og han er lillebroren til den beryktede Sirajuddin Haqqani.

Sirajuddin Haqqani er nå innenriksminister og var lederen for Haqqani-nettverket, som ifølge FNs sikkerhetsråd sto bak angrepet på hotellet.

Les også: Tysk viseadmiral i storm etter Putin-uttalelser

Tidligere utenriksjournalist i Dagbladet, Jan-Erik Smilden, reagerer kraftig på Anas Haqqani er en del av delegasjonen, og lurer på hvor nøye Utenriksdepartementet har sjekket deltakerne.

– Jeg reagerer som venn og kollega av Carsten, fordi jeg synes det er så horribelt og umusikalsk at Anas Haqqani er med i delegasjonen og får komme til Norge, sier han.

– Stor forståelse

– Vi har stor forståelse for at mange synes det er vanskelig og er kritiske til at vi arrangerer disse møtene i Norge, skriver statssekretær Henrik Thune i Utenriksdepartementet i en epost til VG.

UDs pressevakt Guri Solberg bekrefter overfor Dagbladet at Anas Haqqani er i Norge.

Til Dagbladet sier Smilden også at han har nøkterne forhåpninger til at samtalene i Norge vil føre til forbedringer.

– I den situasjonen vi er i nå, er det viktigste å redde liv, og det er det jeg håper kommer ut av disse samtalene, sier han.

Les også: Stian «Staysman» Thorbjørnsen er «general i rølp», men også tidligere grenader i Forsvaret

Powered by Labrador CMS