Nyheter:

Stopp. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (t.v.) fortalte at det er slutt på å behandle nye søknader om våpeneksport til Tyrkia som følge av militæroperasjonen i Syria (Foto: NTB Scanpix)
Stopp. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (t.v.) fortalte at det er slutt på å behandle nye søknader om våpeneksport til Tyrkia som følge av militæroperasjonen i Syria (Foto: NTB Scanpix)

Norge stanser ny eksport av militærutstyr til Tyrkia

Norge vil inntil videre ikke behandle nye søknader om eksportlisens for forsvarsmateriell og flerbruksvarer til militær bruk i Tyrkia.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Ettersom situasjonen er uoversiktlig og endrer seg raskt, vil Utenriksdepartementet – som et føre-var-tiltak – ikke behandle nye søknader om eksportlisens for forsvarsmateriell og flerbruksvarer til militær bruk til Tyrkia inntil videre, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en uttalelse til norske medier.

– Vi gjennomgår nå også alle gyldige lisenser for eksport av forsvarsmateriell og flerbruksvarer til militær bruk i Tyrkia, sier hun.

Kalt inn på teppet

Tyrkia innledet onsdag en lenge varslet militæroffensiv i det nordlige Syria. Tyrkiske soldater tok seg over grensen, og jagerfly bombet mål i det kurdiskdominerte området. I løpet av torsdagen har tyrkiske bakkesoldater trengt lenger inn i landet.

– Vi følger situasjonen med dyp bekymring og gjentar vår tydelige oppfordring om at Tyrkia må avslutte militæroperasjonen, samt respektere folkeretten. Dette har Utenriksdepartementet også gitt uttrykk for i et møte med Tyrkias ambassadør til Norge i dag, sier Søreide.

Anniken Huitfeldt (Ap), som er leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, ber utenriksministeren se til Danmark.

– Det er viktig at Norge gir Tyrkia en klar beskjed innenfor rammen av NATO-forpliktelsene. Jeg mener utenriksministeren bør være like tydelig i sin kritikk som den danske utenriksministeren og ta opp dette i NATO. Danmarks regjering har fordømt invasjonen, sier hun til NTB.

SV-leder Audun Lysbakken kaller beslutningen «et riktig og viktig steg fra regjeringen».

– Vi er glad de lytter. Samtidig etterlyser vi fortsatt en kraftigere protest fra Norges regjering. Vi mener dette bør gjelde også for alle allerede inngåtte lisenser, sier han.

«Riktig retning»

Militæroperasjon: Tyrkiske styrker rykket onsdag 9. oktober inn i Syria. Her ser vi resultatet etter at Tyrkia gikk til angrep på syrisk side av grensen (Foto: AP/Lefteris Pitarakis via NTB Scanpix).
Militæroperasjon: Tyrkiske styrker rykket onsdag 9. oktober inn i Syria. Her ser vi resultatet etter at Tyrkia gikk til angrep på syrisk side av grensen (Foto: AP/Lefteris Pitarakis via NTB Scanpix).

Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes kaller regjeringens varsel torsdag for et steg i riktig retning.

– Nå er det viktig at regjeringen viser at den mener alvor og stanser den pågående eksporten av krigsmateriell til Tyrkia. Vi har ingen garantier for at ikke norsk krigsmateriell er brukt i de tyrkiske angrepene som allerede har drept flere sivile, og som kan styrke IS, sier han til NTB.

Moxnes viser til at torsdagens beslutning i realiteten åpner for at Norge kan fortsette å levere militært utstyr til Tyrkia i lang tid fremover.

Norge og Tyrkia er allierte i NATO, og Norge eksporterte i 2018 forsvarsmateriell for 41,4 millioner kroner til Tyrkia.

– Vi er spesielt bekymret for den humanitære situasjonen for sivilbefolkningen. Vi følger også med på hvordan dette påvirker den humanitære situasjonen i al-Hol-leiren, understreker Søreide.

Vil få med EU

Sveriges utenriksminister Ann Linde ønsker nå å få EU med på å forby eksport av våpen og forsvarsmateriell til Tyrkia.

Utspillet fra Linde kommer etter at Norge torsdag besluttet å stanse ny eksport av militærutstyr til Tyrkia etter landets offensiv mot kurderne i Nord-Syria.

– På grunn av dette vil jeg i morgen be Riksdagen om støtte til å jobbe for at EU innfører sanksjoner mot Tyrkia i form av en våpenembargo, det vil si forbud mot å eksportere våpen til Tyrkia, sier Linde til Sveriges Radio torsdag.

Powered by Labrador CMS