Nyheter

MANGE VIL BIDRA: I løpet av våren søkte mer enn 27.000 personer seg til det svenske heimevernets avdelinger. Det er like mange som i løpet av ti normale år.
MANGE VIL BIDRA: I løpet av våren søkte mer enn 27.000 personer seg til det svenske heimevernets avdelinger. Det er like mange som i løpet av ti normale år.

Interessen har eksplodert: Svenskene står i kø for å tjenestegjøre i Hemvärnet

I forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina har interessen for å bidra i det svenske Hemvärnet regelrett eksplodert. I løpet av våren har mer enn 27.000 søkt - noe som er like mange som i hele ti normalår.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det svenske heimevernet jobber nå på høygir for å behandle alle søknadene som har kommet inn. Mer enn 30 personer jobber med å håndtere søknadene, antallet utdanningsplasser er blitt flere og samarbeidet med frivillige forsvarsorganisasjoner er utvidet, melder den svenske Försvarsmakten.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det store antallet søknader viser at det er stort engasjement og sterk forsvarsvilje i samfunnet. Det er veldig positivt. Samtidig er det en utfordring å håndtere søknadene så raskt som vi ønsker. Vi har forståelse for at det kan føles frustrerende når prosessen tar tid eller om man ikke får en plass i heimevernsavdelingene, sier Peter Öberg, som er avdelingssjef for Rikshemvärnsavdelingen.

Ser på nye løsninger

Han forteller at håndteringen av søkerne gjennomføres både av ansatt personell og delvis av frivillige, som gjør dette ved siden av sitt sivile arbeid. Prosessen innebærer blant annet intervjuer og sikkerhetsklarering - noe som tar tid.

Det store antallet søknader er også ujevnt fordelt utover landet. I de mest folkerike landsdelene har det også kommet flest søknader, og i noen regioner vil ikke det svenske heimevernet ha mulighet til å ta inn flere fordi avdelingene er fylt til randen.

For å ta vare på engasjementet og støtten i områder med en begrenset folkemengde, ser heimevernet når på andre løsninger, som for eksempel at soldatene skal kunne bo lengre borte fra avdelingen sin, selv om det innebærer lengre responstid.

Flere muligheter

Avdelingssjef Öberg beroliger med at de som ikke blir tatt opp i denne omgang kan få nye muligheter fremover.

– Det er en naturlig rotasjon i avdelingene. For eksempel søker en del seg til annen tjeneste, slutter i heimevernet eller blir disponert i styrkestrukturen gjennom sin sivile jobb, forklarer Öberg.

Powered by Labrador CMS