Nyheter

NYTT VÅPENSYSTEM: «Rapid Dragon» består av missiler som er montert på moduler som slippes ut fra vanlige transportfly, som for eksempel Hercules. Etter at modulen er sluppet ut i fallskjerm, skytes missilene systematisk ut.

Amerikanske spesialstyrker skal trene med nytt våpensystem utenfor norskekysten

«Rapid Dragon» kan avfyre en sverm av cruisemissiler fra et standard transportfly. Neste uke skal USA og andre Nato-land for første gang trene på bruk av våpensystemet over Norskehavet utenfor Andøya.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er ikke et signal til Russland eller noen annen motstander, forsikrer kaptein Margaret Collins i US Army overfor Barents Observer, som først omtalte saken.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge Collins er området utenfor kysten av Andøya valgt på grunn av størrelsen på øvingsområdet som er nødvendig for å gjennomføre testene: omkring 150 kilometer langt og 100 kilometer bredt.

«Rapid Dragon» er utviklet for å treffe mål langt unna, og i forskjellige retninger, både til sjøs og på land.

Se video nederst i saken!

– Vi vil demonstrere våpenet når vi trener interoperabilitet med våre Nato-partnere. Dette er første gang våpenet vil bli benyttet under en øvelse, sier den amerikanske presseoffiseren til Barents Observer.

Hun forteller at skyteøvelsen utenfor Andøya er en del av en øvelse med spesialstyrker som også foregår i Polen og Romania.

Gir fleksibilitet

Fordelen med det nye våpensystemet er at amerikanerne raskt kan gi ethvert Nato-land betydelig evne til å slå fra seg ved å bruke den eksisterende flåten av transportfly. Slike fly, som for eksempel Hercules, kan operere fra rullebaner så korte som 900 meter. Det finnes en rekke slike i det nordlige Skandinavia, som kan benyttes dersom baser med lengre rullebaner skulle bli satt ut av spill.

Flyet som vil frakte «Rapid Dragon» nordover er en C-130J Super Hercules, som vil ta av fra en flybase i Storbritannia.

Modulbasert

Missilene er montert på en modul som raskt kan rulles av og på transportfly, og det er ikke nødvendig å modifisere flyet. En innebygd kontrollmekanisme i «Rapid Dragon» gjør at missilene og kampstyringssystemet kan kommunisere slik at oppdrag og mål kan oppdateres mens flyet er i luften.

Etter at modulen er sluppet ut i fallskjerm, vil våpnene systematisk avfyres og sette kursen mot et eller flere mål.

Hevet beredskapen

Skarpskytingen vil finne sted en gang mellom 9. og 11. november, altså halvannen uke etter at Forsvaret hevet beredskapen som følge av krigen i Ukraina og sikkerhetssituasjonen i Norges nærområder.

– Jeg ser behov for å styrke forsvarets beredskap og vår samlede operative evne, sa forsvarssjef Eirik Kristoffersen på pressekonferansen 31. oktober.

– Vi skal være forberedt på å stå i dette over tid. Vi planlegger at Forsvaret skal stå i denne situasjonen som vi står i nå, i minst et år fremover, sa forsvarssjefen.


Powered by Labrador CMS