Nyheter

VARME: Sommervarmen kom for fullt til Nord-Norge før helgen, nå synker gradene. Noe som passer de to soldatene som foretrekker vinteren godt.

Sommervarmen i Finnmark: –Vi foretrekker vinteren

Fellesferien er godt i gang og det fine været lot seg ikke vente på i Nord-Norge, for rundt flere av Forsvarets leirer kunne temperaturen i forrige uke bikke 30 grader.

– Jeg synes jo vinteren er ganske fin. Selv om det er 20 til 30 minus så er det bare å kle på seg. Men på sommeren klarer du ikke å slippe unna varmen, sier nestkommanderende i jegerpatruljen, Arne-Martin Høgås til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Høgås og hundefører Abner Østigård er samstemte i at de foretrekker vinteren fremfor sommeren. Over telefonen kan grensejegerne fortelle om den solfylte hverdagen på Korpfjell grensestasjon.

Og selv om hele patruljen kan bruke en boks med insektsbeskyttelse i uka, legger de ikke skjul på at de nyter livet ved grensa midt blant mygg og midnattssol.

Forrige uke var Nord-Norge den store sommerværvinneren, og flere av militærleirene i Troms og Finnmark har hatt opp mot 30 grader. De kommende dagene ser været helt nord i Finnmark ut til å vake rundt 20-tallet, før det mot slutten av uka er varslet 12 grader flere dager på rad, ifølge Yr.

På Jarfjord grensestasjon står sommervarmen i sterkt kontrast til den vindfulle vinteren, og det er flere behov soldatene må tenke på.

For hundene langs grensa kan en tykk pels bli veldig varm og det krever derfor flere drikkepauser, slik at hunden kan opprettholde nivået den skal ha på patrulje, sier Østigård.

– Det er litt flere hensyn man må ta og gjør ting litt mer utfordrende, sier Østigård.

Og når det kommer til å kjøle ned soldatene på vakt, får de ikke gjort så mye med uniformen, annet enn å brette opp ermene. Men mer drastiske tiltak kan bli tatt ved å helle en bøtte med vann over hodet.

Soldatsommer

Tilbringer du sommeren i en av Forsvarets leire, på fartøy eller på vakt? Send stemningsbilde eller en tips om gode sommersaker til ewc@fofo.no

Powered by Labrador CMS