Nyheter

TINGRETTEN: Saken gjelder voldtekt og seksuelt krenkende atferd.

Nekter straffskyld for voldtekt av medsoldat

NARVIK (Forsvarets forum): Mannen i slutten av tenårene er blant annet tiltalt for voldtekt av en medsoldat som sov. Tirsdag forklarte han og de fornærmede kvinnene seg i retten. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tirsdag 18. juni startet rettssaken mot mannen i Midtre Hålogaland tingrett.

Han er tiltalt på to punkter. Det første og mest alvorlige punktet gjelder brudd på straffelovens paragraf 291. Ifølge tiltalen skal han ha hatt seksuell omgang med en medsoldat mens hun sov.

For dette erkjenner han ikke straffskyld.  

Tiltalens andre punkt omhandler flere brudd på straffelovens paragraf 298,  for å ha utvist seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd overfor noen som ikke hadde samtykket i det. 

Ifølge tiltalen skal mannen ved flere anledninger ha tatt bilder av kvinnelige medsoldater, mens disse var delvis avkledd. Kvinnene skal ikke ha samtykket til dette. 

Han erkjenner straffskyld for å ha tatt bildene. 

Både tiltalte og de fornærmede i saken var inne til førstegangstjeneste da hendelse fant sted. Samtlige hendelser skal ha funnet sted på militært område.

Tirsdag forklarte både tiltalte og de tre fornærmede kvinnene seg.

Den første fornærmede kvinnen forklarte seg om tiltalens første punkt, som gjelder voldtekt. Ifølge hennes forklaring skal de to ha sovet i samme seng, før hun våknet på natten av at tiltalte hadde seksuell omgang med henne. 

Tiltalte erkjente i sin forklaring at det hadde vært en form for berøring, men han forklarte at han oppfattet henne som våken. 

Bildene som nevnes i tiltalen skal ha blitt funnet på mannens telefon, etter at sovevoldtekten ble meldt til politiet. Alle de tre avbildede kvinnene forklarte at de ikke kjente til at bildene var blitt tatt, før etter at sovevoldtekten var blitt anmeldt. 

De hadde ikke samtykket til at bildene ble tatt og de hadde heller ikke visst om at de ble tatt. Én av de avbildede kvinnene beskrev «et enormt ubehag» da hun ble gjort kjent med bildene. 

– Jeg hadde ingen anelse. De ble tatt i skjul uten at jeg visste om det, forklarte hun. 

En annen av kvinnene beskrev det som «ekkelt og ubehagelig». Alle de tre forklarte at når man bor på en kaserne med begrensede muligheter for å skifte i adskilt garderobe, har man ikke noe annet valg enn å skifte på rommet. Dermed forventet de at de kunne gjøre dette, uten å bli fotografert i undertøyet. 

Ifølge mannens forklaring fikk han en tid etter hendelsen beskjed om at sikkerhetsklareringen hans var blitt trukket og at han ville bli dimittert før normal tid. Dersom han blir funnet skyldig i sovevoldtekt, risikerer han inntil ti år i fengsel.

Onsdag fortsetter saken i tingretten. Da skal aktor Erik Thronæs og forsvarer Are Johnsen gjennomføre sine prosedyrer og nedlegge sine påstander. 

Powered by Labrador CMS