Nyheter

BESØK: Kim Jong-un (til høyre) tok med seg Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu (ved siden av) på en våpenutstilling i Pyongyang onsdag. Bildet er formidlet av de nordkoreanske myndighetene.
BESØK: Kim Jong-un (til høyre) tok med seg Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu (ved siden av) på en våpenutstilling i Pyongyang onsdag. Bildet er formidlet av de nordkoreanske myndighetene.

Kim Jong-un på våpenutstilling med Russlands forsvarsminister

Nord-Koreas leder Kim Jong-un viste fram landets største raketter under besøket til Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu.

Publisert

Bilder i statlige nordkoreanske medier viser Kim og Sjojgu på vei gjennom en enorm våpenutstilling med blant annet raketter som kan utstyres med atomvåpen og ubemannede luftfartøy, eller droner.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Bildene viser også Nord-Koreas største ballistiske interkontinentale raketter, Hwasong-17 og Hwasong-18. Sistnevnte ble testet av Nord-Korea for bare to uker siden, noe som førte til kraftig fordømmelse fra USA, Sør-Korea og Japan.

Sjeldent besøk

Sjojgus besøk i Nord-Korea er oppsiktsvekkende ettersom russiske forsvarsministre ikke har hatt for vane å besøke den isolerte staten etter at Sovjetunionen brøt sammen.

Det er også første gang siden koronapandemien at en såpass høytstående delegasjon besøker Nord-Korea.

– Russland vil muligens trenge potensialet til Nord-Koreas militærindustri når det gjelder konvensjonelle våpen, mens Nord-Korea kan være interessert i overføring av raketteknologi fra Russland, sier professor i Korea-studier Vladimir Tikhonov ved Universitetet i Oslo til nyhetsbyrået AFP.

Andre eksperter understreker at Nord-Korea trolig vil være svært forsiktig med å forsyne Russland med våpen som kan brukes i Ukraina, selv om USA anklager Nord-Korea for nettopp å gjøre dette.

Nord-Korea har hele tiden uttrykt støtte til Russlands invasjon av Ukraina.

Brev fra Putin

Sjojgu hadde ifølge det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA med seg et brev fra president Vladimir Putin. Kim skal deretter ha takket Putin for å ha sendt den militære delegasjonen til landet.

Ifølge Sjojgu har møtet styrket det «strategiske og tradisjonsrike » forholdet mellom Nord-Korea og Russland, og begge land lover nå å styrke båndene.

Den russiske delegasjonen er i Nord-Korea i forbindelse med at det er 70 år siden undertegnelsen av våpenhvileavtalen som i 1953 i praksis gjorde slutt på Koreakrigen. Det er aldri inngått en formell fredsavtale etter krigen mellom Nord-Korea og Sør-Korea. I Nord-Korea omtales dagen om seiersdagen. Også en kinesisk delegasjon ledet av Li Hongzhong fra Kommunistpartiets politbyrå er i landet.

Den russiske forsvarsministeren skal under en middag overfor sin nordkoreanske kollega ha rost det nordkoreanske militæret og omtalt det som verdens sterkeste. Nord-Koreas forsvarsminister sa ifølge KCNA at landet støtter fullt opp i kampen i det han kaller USAs gangsteraktige hegemoni.

Powered by Labrador CMS