Nyheter

SÅRET: Sårede ukrainske pasienter vil heller til andre land enn Norge, skriver Aftenposten. På bildet ser man en sykepleier som pleier en skadet pasient. Pasienten har akkurat gjennomgått en operasjon for skader på beinet og magen hans forårsaket av en mineeksplosjon i 23.mai 2022.
SÅRET: Sårede ukrainske pasienter vil heller til andre land enn Norge, skriver Aftenposten. På bildet ser man en sykepleier som pleier en skadet pasient. Pasienten har akkurat gjennomgått en operasjon for skader på beinet og magen hans forårsaket av en mineeksplosjon i 23.mai 2022.

Ukraina i natt: Ukrainske sårede takker nei til Norge

Dette er noen av de viktigste nyhetene knyttet til krigen i Ukraina natt til torsdag 14. juli.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ukraina og Russland har gjort framgang i forsøket på å løse striden om korneksporten, ifølge Tyrkia og FN. Det blir nye samtaler neste uke, ifølge Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tyrkia har sammen med FN jobbet for å få på plass en avtale om å frakte korn ut av Ukraina, som er en av verdens største korneksportører. Russlands angrep på landet har bidratt til en global matkrise der flere hundre millioner mennesker trues av sult

En endelig avtale om å få eksportert anslagsvis 20 til 25 millioner tonn korn som nå står fast i ukrainske havner, kan bli spikret neste uke, signaliserer Akar.

Les også: Vestlige eksperter advarer mot å tro på alt Zelenskyj sier

Nord-Korea anerkjenner de ukrainske fylkene Donetsk og Luhansk som uavhengige stater. Anerkjennelsen av de såkalte uavhengige folkerepublikkene kommer etter at Syria, en annen av Russlands allierte, gjorde det samme i juni.

KCNA, Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå, skrev torsdag morgen at landet «bestemte seg for å anerkjenne uavhengigheten til folkerepublikkene Donetsk og Luhansk». Videre uttrykkes «viljen til å danne stat-til-stat-relasjoner med disse landene i en ånd av uavhengighet, fred og vennskap».

I mars besluttet regjeringen å ta imot 550 pasienter fra Ukraina. Så langt har bare 67 kommet. Helsedirektoratet forteller at de gir tilbudet til mange flere pasienter enn dem som takker ja, og til slutt ender opp i helsetjenesten her. Sårede ukrainske pasienter vil heller til andre land enn Norge, skriver Aftenposten.

Avdelingsleder for akuttmedisin og beredskap i Helsedirektoratet, Steinar Olsen, opplyser at flere ukrainske pasienter takker nei til helsetilbud i Norge.

– Så langt har Norge og norske sykehus tilbudt plasser ut fra den kapasiteten vi har. Vi har så langt tilbudt opp mot 250 plasser, men pasientene får også tilbud i andre land parallelt med oss, sier han.

Les også: Nordmenn gir mindre i nødhjelp til Ukraina

Powered by Labrador CMS