Nyheter

BEKYMRET: Forbundsleder i Forsvaret frykter ansatte kan se langt etter pensjonsutbetaling for oppdrag utenfor grunnlønna etter SPKs anke.

Staten anker historisk pensjonsdom i Forsvaret: – Skaper usikkerhet

Forbundsleder Torbjørn Bongo frykter personellflukt dersom Statens pensjonskasse vinner i lagmannsretten.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I september 2022 vant orlogskaptein Charles Blålid i Trygderetten, etter at han, med hjelp fra Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) og LO Juridisk gikk til sak mot staten for å få pensjonsuttelling på det har hadde tjent mens han jobbet om bord på et skip da han jobbet i Forsvaret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Blålid jobbet i Forsvaret i 30 år, og pensjonerte seg i 2018.

Saken bunner i at ansatte i Forsvaret får ikke medregnet tillegg for arbeid utover normal arbeidstid i pensjonen. Det vil si at vakt- og fartøytillegg ikke regnes med. Trygderetten slo i fjor fast at enkelte tillegg utover arbeidstid gir rett til pensjonsopptjening.

Nå har Statens pensjonskasse (SPK) anket dommen til lagmannsretten.

Forbundsleder i Norges offisers- og befalsforbund (NOF) Torbjørn Bongo sier følgende om saken til NRK:

– Vi synes det er meget beklagelig. Det skaper usikkerhet blant de ansatte om arbeidsgiver er interessert i å finne en løsning. Og om man er villig til å jobbe for at de ansatte har en pensjon som er rimelig i forhold til den belastninga og inntekten de har hatt, sier han.

Rune Huse Kristoffersen, juridisk direktør i Statens pensjonskasse, bekrefter at saken er bragt inn for lagmannsretten overfor NRK og i en e-post til Forsvarets forum.

– Vi er uenig i trygderettens kjennelse, blant annet mener vi at fartøystillegg ikke er pensjonsgivende i Statens pensjonskasse, sier han.

Bongo sier til NRK at han frykter stor personellflukt dersom Statens pensjonskasse vinner frem.

Da Forsvarets forum snakket med Bongo i september, etter at trygderettens dom hadde falt, sa han at det per dags dato er en situasjon der folk kun får pensjon på grunnlønna.

REAGERER: Forbundsleder i NOF Torbjørn Bongo.

– Man får ikke medregnet militærspesifikke oppgaver inn i pensjonsgrunnlaget sitt, og derfor kan man risikere kun å få halvparten av årsinntekten med i pensjonsgrunnlaget. Gitt at dagens regler varer i 40 år til, risikerer ansatte i Forsvaret pensjon på under 40 prosent av inntektsnivået, sa Bongo da.Powered by Labrador CMS