Nyheter:

Her ser vi nederlendere ankommer Olavsvern.
Her ser vi nederlendere ankommer Olavsvern.

Nederland på plass på Olavsvern

Marineinfanterister fra Nederland skal trene på amfibieoperasjoner fra basen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det nederlandske marineinfanteriet ankom Olavsvern lørdag 9. januar via Tromsø. Det tunge utstyret ankom sjøveien direkte til Olavsvern tirsdag 12. desember (se bildet). Et større lastefartøy bragte med seg containere, kjøretøyer og landgangsfartøyer.

Overfor Forsvarets forum forteller administrerende direktør i WilNor Vidar Hole at nederlanske marineinfanterister skal være på Olavsvern de neste 11 ukene.

– Etter det skal de delta i øvelse Joint Viking. Det er knapphet på egnede treningsområder for amfibieoperasjoner i Troms. Olavsvern med sin nærhet til sjøen er perfekt, sier Hole som opplyser at 85 nederlandske soldater blir forlagt på marinebasen

Kjøpte basen

Tidligere er det kjent at WilNor kjøpte marinebasen Olavsvern.

De nederlandske soldatene skal bo på kasernen oppe til venstre under oppholdet.
De nederlandske soldatene skal bo på kasernen oppe til venstre under oppholdet.

– Vår intensjon er å gradvis oppgradere infrastrukturen og tilby en attraktiv base på Olavsvern for militære formål. I overskuelig fremtid vil imidlertid sivil virksomhet på Olavsvern sameksistere med militær bruk, sa Hole i en pressemelding.

Olavsvern består av et fjellkompleks på 25.000 kvadratmeter, inkludert et fjellbasseng med tørrdokk for ubåter, i tillegg til kaier og 13.000 kvadratmeter med kaserner, kontorer og verksteder. Basen ble avviklet i 2009 og solgt til private investorer i 2013.

Forsvarets forum har tidligere skrevet at Forsvaret dropper Olavsvern til forhåndslagring av materiell.

Flere interesserte

Det er allerede inngått en avtale med Nederlands marinekorps om å bruke basen som anlegg for vintertrening. Ifølge Vidar Hole er det flere allierte Nato-land som har uttrykt interesse for å bruke basen.

– US Marines er veldig interessert i basen. Vi har også merket oss interesse fra Royal Marines som benyttet basen ofte mens den var i Forsvarets eie. Målet vårt er å utvikle den militære aktiviteten framover, sier Hole til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS