Nyheter

BOSPOROS: Nato-sjef Jens Stoltenberg på båttur med Tyrkias president Erdogan 4. november 2022. Deres respektive koner til høyre.

Stoltenberg: – Nato står i solidaritet med Tyrkia

Støttemelding til Nato-medlem.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst seks ble drept og 53 ble såret da en bombe gikk av ved Taksimplassen i Istanbul i Tyrkia søndag. Nato-sjef Jens Stoltenberg sier han er sjokkert.

– Sjokkerende bilder fra Istanbul. Mine tanker og dypeste kondolanser går til alle de berørte og det tyrkiske folket. Nato står i solidaritet med vår allierte Tyrkia, skriver han på Twitter.

Ifølge byens guvernør Ali Yerlikaya gikk bomben av i gågaten Istiklal nær Taksimplassen 16.20, lokal tid (14.20 norsk tid).

Store styrker fra tyrkiske nødetater ble sendt til stedet og området ble evakuert av frykt for flere bomber. Ifølge ubekreftede meldinger kan det ha vært snakk om et selvmordsangrep, men dette er ikke bekreftet.

President Recep Tayyip Erdogan omtaler angrepet som grusomt og lover at gjerningsmennene vil bli straffet.

Tyrkisk politi anklager en syrisk kvinne for å ha plantet bomben. De hevder også at hun har tilstått å ha fått ordren fra Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK).

PKK avviser

I en uttalelse mandag oppgir PKK at de ikke har noe med angrepet å gjøre. De understreker også at gruppa ikke angriper sivile mål.

– Vårt folk og den demokratiske offentligheten vet godt at vi ikke er innblandet i denne hendelsen, at vi ikke vil angripe sivile direkte, og at vi ikke aksepterer handlinger der sivile blir angrepet, sier PKK i uttalelsen, som er offentliggjort av det PKK-vennlige nyhetsbyrået Firat.

Tyrkias innenriksminister Suleyman Soylu sier i dag til den regjeringslojale avisen Daily Sabah at angrepet ble utført av «terrorgruppen PKK/YPG», som han hevder er Syria-avdelingen til PKK:

– Ifølge vår evaluering er angrepet styrt fra Kobani, sier Soylu.

Soylu sier videre at personen som utførte bombeangrepet har passert gjennom Afrin i det nordlige Syria.

Les også: Forsvarstoppenes krimfavoritter

– Finland og Sverige har innfridd

Da Stoltenberg møtte Erdogan i Istanbul 4. november, roste han den tyrkiske presidenten for å ha forhandlet frem trygge rammer for ukrainsk korntransport i Svartehavet. Nato-sjefen trakk også frem Tyrkias rolle i krigsfange-utveksling mellom Russland og Ukraina, og takket Tyrkia for «landets sterke støtte» til Ukrainas rett til selvforsvar.

På en pressekonferanse i forbindelse med Nato-sjefens besøk i Tyrkia sa utenriksminister Mevlut Cavusoglu:

– Finland og Sverige har innfridd på sine avtaler med Tyrkia. De er blitt sterke partnere i vår felles kamp mot terrorisme. Og de har helt klart forpliktet seg til langsiktig samhandling med Tyrkia for å adressere felles sikkerhetsbekymringer, sa Cavusoglu.

Powered by Labrador CMS