Nyheter

SEREMONI: Luftstyrker fra flere land deltok for å markere åpningen av den nye basen i Kucova.

Albansk base skal ta imot Nato-fly

En tidligere kommunistisk flybase er blitt renovert for å huse Nato-fly i Albania. 

Publisert Sist oppdatert

Mandag var det storslått reåpning av flybasen i den albanske byen Kucova, 50 mil sør for hovedstaden Tirana, melder Defensenews.com. Italienske Eurofighter samt F-16 og F-35-fly fra USA fløy inn for innvielsen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Basens gjenåpning henger sammen med den økende trusselen fra Russland, og arbeidet med å klargjøre basen startet like før invasjonen av Ukraina. 

– Ombyggingen av Kucova flybase er en strategisk investering og viser at Nato fortsetter å styrke sin tilstedeværelse på det vestlige Balkan, et område av strategisk betydning for alliansen, sier fungerende Nato-talsmann Dylan White.

Basen i Kucova vil kunne støtte luftoperasjoner, logistikkoppdrag, øvelser og trening for Nato. 

Det skal fortsatt være gamle fly fra MiG og Antonov fra sovjettiden på stasjonen.

Der har kostet nesten 580 millioner kroner å åpne den 860 mål store basen. Nå håper Albania på en ny marinebase i havnebyen Porto Romano for Nato. 

Albania ble medlem av alliansen i 2009.

Rettelse: I den opprinnelige artikkelen stod det at det var en tidligere sovjetisk base. Det er feil, ettersom Albania ikke var en del av Sovjetunionen. Feilen ble rettet 8. mars klokken 10.30. 

Powered by Labrador CMS