Nyheter

I FARE: Nato og USA mener Russland satte andre lands aktiviteter i verdensrommet i fare da de sprengte en satellitt med et missil mandag. Her er bilde fra den internasjonale romstasjonen (ISS) fra april.

Nato fordømmer Russlands test av anti-satellittmissil

Testen er nok et eksempel på at Russland uansvarlig og setter andre i fare, hevder Nato.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nato kaller mandagens test «skjødelsløs og uforsvarlig». Den har ført til et felt med vrakdeler som nå går i bane og som utgjør en trussel for liv og satsingene i verdensrommet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Russlands handlinger viser et mønster av uansvarlig oppførsel, skriver Nato i en uttalelse fredag.

– Det setter sikkerheten, økonomien, forskning og næringslivsinteressene til alle land og aktører som forsøker å utforske å bruke verdensrommet på fredelig vis, på spill.

Astronauter måtte søke dekning

Nato hevder at testen viser at Russland bidrar til opprustning i verdensrommet, og undergraver den regelbaserte verdensordenen.

Missiltesten førte til at de syv astronautene på Den internasjonale romstasjonen (ISS) måtte søke dekning i romstasjonens evakueringskapsler i to timer. Den russiske satellitten som ble sprengt, førte til minst 1500 biter med sporbare vrakdeler, og enda flere mindre deler, opplyste Nasa.

Avviser fare

Russlands forsvarsdepartement har på sin side hevdet at vrakdelene ble ødelagt, og at de ikke er en fare for romstasjoner, satellitter og aktiviteter i verdensrommet. Det melder det russiske statseide nyhetsbyrået Tass.

– USAs nye romstrategi søker å skape en total militær dominans i verdensrommet, sa det russiske forsvarsdepartementet i en uttalelse tirsdag.

– Derfor er det russiske forsvarsdepartementet i gang med å gjennomføre planlagte handlinger for å styrke landets forsvarsevner.

Også USA, Kina og India har evne til å skyte og ødelegge satellitter i verdensrommet med missiler, ifølge CNN.

Powered by Labrador CMS